Ostravští trhovci si stěžují na stánky v centru města

15. listopad 2005
Zprávy , Zprávy

Městská tržnice v centru Ostravy zeje prázdnotou. Zato na nedalekém Masarykově náměstí rostou stánky jako houby po dešti. A to se trhovcům nelíbí, mnozí končí a ti, kteří jsou vytrvalejší, poslali ostravským institucím petici.

Tržnice v centru Ostravy už dávno nevoní novotou. Přesto - stála zhruba čtyři miliony korun a právě tam se měly soustředit všechny stánky ve středu města. To už ale neplatí. Dnes jsou prodejci na centrálním náměstí v přesile. Trhovcům se to nelíbí. Otevřeně o tom mluví ve své petici, kterou dostal na stůl starosta, ale i primátor a hejtman.

"Když je tady postavená krásná tržnice, měli by tady prodávat všichni. My tady musíme dodržovat různé normy a předpisy, na náměstí nikomu nevadí, že se tam práší, prší na zboží. Prodejci tam nemají kam chodit na toalety, nemají vodu na umytí rukou. Myslím, že to není správné. Prodávat by měli všichni tady na tržnici," vysvětluje za všechny paní Šárka, která v takzvané nové tržnici prodává ovoce a zeleninu. Za svůj stánek platí během sezóny 180 korun za den, během zimních měsíců má nájem levnější. Stejně když využije předplatného.

Logo

I přes relativně nízké ceny správkyně tržnice Drahomíra Hojanová dodává, že prodejců je čím dál méně. "Spousta trhovců odešla právě na Masarykovo náměstí. Teď mi odešli čtyři lidé a chystají se samozřejmě další." Na Masarykově náměstí a v jeho okolí je stánků se zeleninou, cukrovinkami, ale i květinami a elektronikou zase čím dál více.

Starosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Lubomír Karpíšek říká, že povolili takzvaný předsunutý prodej pouze dvěma obchodníkům, kteří mají od města pronajaté prostory, ale nedávný stavební ruch jim odváděl zákazníky. "To, co oni uváděli, že jsou ještě stánky u VZP, to je pravda, ale to je na soukromém pozemku, na který my nemáme vliv. Další a velký problém nastal tím, že se na Masarykově náměstí v rámci restituce vrátila jedna parcela. Je to plocha asi 200 čtverečních metrů a na to my také nemáme žádný vliv," popisuje Karpíšek.

Trhovci v petici říkají, že jejich kolegové z lukrativnějších a také dražších míst nejsou schopni plnit hygienické normy. Šéf olomoucké pobočky Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Smyčka slíbil, že jeho kolegové stánky v centru Ostravy prověří.

autor: mik
Spustit audio