Ostravští záchranáři mají nový vrtulník

11. srpen 2009

Ostravská letecká záchranka dostala nový vrtulník na převoz pacientů. Symbolicky tak dostala dárek ke 20. výročí svého založení. Moderní helikoptéra přišla na více než 100 milionů korun a už ode dneška slouží k transportu pacientů.

Lékaři tak v Moravskoslezském kraji používají už šestý typ stroje. Po ruském, americkém i francouzském přišel na řadu německý EC 135 T2+. Je nejnovější a tedy i nejmodernější.

"Tento se liší nejvyšším možným stupněm výbavy pro noční létání za snížené viditelnosti a pro nás zase je tam trošičku vyššího stupně zdravotnická zástavba. Můžeme si tam různě ustavovat sedačky, máme nakládací plošinu pro pacienta, což nám velmi usnadňuje manipulaci," říká ředitel krajské záchranné služby Roman Gřegoř.

Vrtulník je také vybaven nejmodernějšími lékařskými přístroji. Jde například o flexibilní inkubační fibroskop a plicní ventilátor.

Zatímco lékařské vybavení patří záchranářům, samotný vrtulník, který po svém předchůdci zdědil tradiční volací znak Kryštof 05, patří společnosti DSA.

Podle pilota Daniela Tučka je nový vrtulník celosvětově unikátní hlavně v tom, že byl vyvíjen přímo pro potřeby zdravotníků. "Zvenku je to relativně malý a lehký vrtulník, takže se vejdeme do malých prostorů. Když přistanu pět metrů od popelnic, tak je neskácím, takže nepoškodíme nic na zemi. Vevnitř je velký pro zásah, můžeme vzít až dva pacienty," vyjmenovává přednosti pilot.

Letecká záchranka v Ostravě musela jen v letošním roce odstartovat už 360krát. Míří ve dne i v noci především do špatně přístupných míst, k nehodám, kde zranění potřebují co nejrychlejší transport do nemocnice, nebo převáží třeba novorozence, kteří musejí okamžitě do specializovaných center v Praze či Brně.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu