Ostravští zastupitelé potvrdili prodej budov elitní soukromé škole

31. březen 2010

V Ostravě vzniká elitní soukromá základní škola a víceleté gymnázium. Ostravští zastupitelé dnes rozhodli, že jí město prodá budovy bývalé sportovní školy ve Vítkovicích za více než pět a půl milionu korun. První žáci se v ní začnou vzdělávat v češtině a angličtině v příštím roce. Škola slibuje nižší školné než v Praze a také sociální stipendia. Řada lidí nesouhlasí.

Proti prodeji budov zanikající hokejové školy ve Vítkovicích protestovali lidé peticí, hlasitě o sobě dali vědět také na dnešním jednání zastupitelstva. Odpůrcům vadí, že město nemovitosti prodává pod cenou. Náměstek primátora Lukáš Ženatý tvrdí, že podobně magistrát podpořil už dříve další školy. Nic špatného podle něj není ani na tom, že Ostrava do škol investovala, přestože počítala s prodejem. Původní výuka totiž měla ještě několik let pokračovat.

„Situace se výrazně změnila až v minulých týdnech, kdy hokejová škola oznámila, že z tohoto areálu odejde. A z dnešního pohledu se tak jeví loňská investice ve výši čtyř milionů korun jako zbytečná. To jsme ale v době, kdy jsme to plánovali, nemohli očekávat," podotkl Ženatý.

Zatímco přípravy otevření nové školy pokračují, nespokojení rodiče v protestech nepolevují. Václav Klaus mladší, který za projektem česko-anglické školy stojí, ale s potížemi počítal.

„My se těšíme na vzdělávání dětí v Ostravě. Bude nás to stát 36 milionů korun, které do toho vložíme. Rušení školy, byť je naplněná z 20 procent, je lidsky emočně náročné a protestuje se vždycky, takže se to trošku dalo čekat," řekl Klaus.

Předseda správní rady nové školy Martin Roman slibuje, že poplatky za studium budou nižší než v hlavním městě. „Školné bude pod 100.000 korun, ale všichni, kdo budou mít ten talent a nebudou mít prostředky, mohou dostat stipendium. Bude to dostupné pro každého," ujistil Roman.

Do nové dvojjazyčné školy v Ostravě-Vítkovicích mají nastoupit první děti za tok a půl.


Čtěte také: Rodiče chtějí zabránit prodeji školy ve Vítkovicích

Spustit audio

Více z pořadu