Ostravu i nadále povede velká koalice ČSSD a ODS

2. listopad 2010

Námluvy mezi ČSSD a ODS v Ostravě vrcholí. Je rozhodnuto, že město opět povede velká koalice. Strany plánují novinku. Primátor bude mít více náměstků než dosud. Nově jich bude místo pěti šest.

Ačkoli definitivní rozhodnutí je na zastupitelích, primátorský post zřejmě obhájí sociální demokrat Petr Kajnar. A rýsuje se i to, jak si strany podělí místa náměstků primátora. Tři obsadí sociální demokraté, stejný počet demokraté občanští. Plány ještě musejí potvrdit stranické kluby zastupitelů.

Jak vysvětlil předseda ostravské ČSSD Miroslav Novák, rozdělí se resort školství a sociálních věcí. „Návrh počítá s tím, že ten velký odbor bude rozdělen na dva. Jeden se bude věnovat zdravotnictví a kultuře, druhý pak sociálním věcem, školství a sportu a tělovýchově,“ upřesnil Novák.

Definitivně rohodnuto už je to, jak si ČSSD a ODS rozdělí vliv v městské radě. Občanští demokraté budou v menšině v poměru čtyř ku sedmi. Předseda ostravské ODS Tomáš Petřík rodící se dohodu označuje jako umění možného.

„My bychom bohužel jinou koalici než-li s KSČM složit nemohli a to nemůžeme. Takže pokud chceme převzít část odpovědnosti za vedení tohoto města a dokončit projekty, které v zásadě byly započaty v minulém volebním období, nic jiného nezbývá a tato koalice je jediné optimální řešení,“ dodává Petřík.

Sociální a občanští demokraté chtějí v Ostravě podepsat koaliční dohodu do konce týdne. Mluví se o neděli. Zastupitelé se poprvé mají sejít příští týden v úterý.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu