Ostravu na týden roztančí Folklor bez hranic

13. srpen 2012

Hrát, zpívat a tančit přímo v ulicích, a to ve všední dny. A nejen milovníkům folklóru, ale i náhodným kolemjdoucím. To byla hlavní idea, se kterou v Ostravě vznikl festival Folklor bez hranic. Jaká bude po patnácti letech existence jeho letošní podoba?

Muzikanti rozezní své nástroje a tanečníci v krojích to roztočí v kole opět v různých zákoutích Ostravy. A že jich bude hodně a budou nepřehlédnutelní, potvrzuje ředitelka festivalu Kateřina Macečková.

„Mám to spočítáno. Pokud všechno dobře dopadne, mělo by se představit čtrnáct kolektivů, z toho je pět zahraničních, dva mimoostravské a pak ostravské dětské a dospělé folklorní soubory. A ty soubory doplní ještě dvě zpěvačky, které se zúčastnily letošní přehlídky Zpěváček 2012. Mělo by se to blížit čtyřem stovkám účinkujících,“ říká ředitelka.

Vedle domácích folklorních souborů Hlubina, Holúbek, Ševčík nebo Slezský soubor písní a tanců Heleny Salichové přijedou také hosté z ciziny. Dokonce i ze zámoří.

„V letošním roce je to soubor AKIRATA z Cookových ostrovů, což je opravdu nejvzdálenější soubor – dívala jsem se, je to vzdálenost přes 16.000 kilometrů. No a další soubory už budou z Evropy. Z Dánska, Chorvatska, Polska a Srbska,“ vyjmenovává Macečková.

Festival rozvlní centrum města poprvé dnes od 16:00 na Jiráskově náměstí. Od půl osmé se pak všichni sejdou na zahajovacím koncertě na Janáčkově konzervatoři.

„Pak už se vydáváme po jednotlivých obvodech. V úterý se představíme před budovou K-Tria v Ostravě-Jihu, ve středu na Mariánském náměstí v Mariánských Horách, ve čtvrtek v Porubě a v pátek se vracíme do centra a potom na Slezskoostravský hrad, kde od pěti hodin proběhne koncert dětských souborů a poté se představí všichni účastníci letošního festivalu,“ uzavírá Kateřina Macečková.

Stejně jako ostravskou veřejnost potěší muzikanti během týdne například klienty i sociálních ústavů, obyvatele Domovů pro seniory nebo zahrají na kolonádě klimkovických lázní.

autor: čan
Spustit audio