Otice nemají nárok na klid před povodněmi

22. srpen 2006
Zprávy , Zprávy

Každý větší déšť sledují s obavami a opakovaně poslouchají sliby, že se to už brzy změní. Řeč je o obyvatelích obce Otice u Opavy, kterou protéká říčka Hvozdnice. Ta je už dlouhé roky povodňovou hrozbou a stále se s tím nedaří nic dělat. Nejprve zkřížila plány povodeň v roce 2002 a teď se postavila na odpor skupina majitelů důležitých pozemků. Vodohospodáři přiznávají, že je to velký problém.

Problém s říčkou Hvozdnice se v Oticích skloňuje už od devadesátých let. Obec sice vybudovala moderní kanalizaci, ale pokud se nezasáhne do koryta řeky, je to podle zdejšího starosty v podstatě zbytečné. Aspoň co se týče záplav.

Logo

Existuje celá řada podobných problematických míst, která čekají na peníze, ale tady je situace naprosto opačná. Kupodivu nechtějí přímo někteří obyvatelé. Patří jim pozemky a ty jsou pro stavbu nutné, řekl nám už dříve Václav Klučka z opavského magistrátu. Tehdy ještě věřil, že se něco změní.

Asi sedm nebo osm lidí nechce přistoupit na žádný kompromis ani na to, že dostanou náhrady podle svého přání. "Nevěří Povodí Odry, nevěří dotacím. Mě to hrozně štve, protože už od roku 1999 jsme měli vše připravené. Měli jsme projekt, dokonce i stavební řízení na celou část regulace Hvozdnice," posteskl si otický starosta František Luzar.

Jenže podle starosty peníze zmizely v roce 2002 hned poté, co se začaly rozlévat řeky v Čechách. A od té doby panuje v obci napětí. To ostatně přiznává i paní Zuzana, která patří k místním odpůrcům. Nesouhlasí s úpravou řeky, protože se jí to nelíbí. To, co se plánuje, považuje za nešťastné, i když ji teď ostatní kritizují. "Zničí pás zeleně a stejně to kýžený efekt nepřinese. Od povodní to lidi neochrání," podotýká paní Zuzana..

Petr Březina z Povodí Odry si myslí, že podobné hlasy časem musejí ustoupit. Potvrdil zablokování veškerých investic v Oticích minimálně do roku 2011. "Povodňová ochrana v Oticích se stejně v budoucnu bude muset řešit. Pokud k tomu majitelé pozemků nedají souhlas, bude to zablokováno, ale myslím, že každá povodeň tu situaci bude měnit."

Do téměř stejné situace se může dostat Povodí Odry i v nedalekých Kravařích. Tam podle Březiny také není jasná a jednotná vůle místních lidí. K běžné práci vodohospodářů tak bude ještě dlouho patřit kromě shánění peněz také přesvědčování lidí. I těch, kteří mají sice nárok na kousek břehu, ale u vody přímo nebydlí.

autor: mrk
Spustit audio