Padá další omezení pro kina. Lidem se ale zatím do kin moc nechce

8. červen 2020 08:10

Dnes padá další omezení pro kina. Lidé už nemusejí v hledišti sedět v rozestupech. Maximální počet diváků se zvýšil na 500. Do kin se ale lidé vracejí jen pozvolna. S velkým úbytkem diváků se tak potýká i loni jedno z nejnavštěvovanějších jednosálových kin v Česku, a to v Třinci.

V sále je hned na první pohled vidět, kde se může a kde se nemůže sedět. „Jsou tady pásky, které divákům blokují divákům vchod do lichých řad, a zamezují také si sednout víc než dvěma lidem vedle sebe,“ popisuje ředitelka kina Kosmos Regina Szpyrcová, jak to fungovalo do dneška.

Čtěte také

Dvě stě padesát sedaček muselo zůstávat prázdných, jenže jich většinou volných zůstávalo ještě víc. „Jde to ztuha. Lidé asi mají pořád obavu jít do veřejných prostor,“ dodává.

Kino Kosmos patřilo přitom k těm nejnavštěvovanějším v rámci Česka. V konkurenci 126 jednosálových kin se drželo kolem desátého místa. Propad třeba za květen je tak obrovský. „Řekla bych, že jsme na desetině tržeb i návštěvnosti,“ porovnává ředitelka.

Na návštěvnosti se podle Reginy Szpyrcové promítá i to, že divákům kina nemohou nabídnout téměř žádné novinky, protože distributoři s jejich nasazením vyčkávají. To vidí jako hlavní problém i vedoucí kina Luna v Ostravě Jana Dulíková. „Ale zase lidé budou muset mít roušku, nesmí v kině nic konzumovat. A to je problém,“ míní Dulíková.

Nadcházející měsíce tak kina, která mají tu možnost, plánují rozšířit promítání venku. Očekávají, že čerstvý vzduch pomůže přilákat více diváků.

Spustit audio

Související