Palivo v ostravských lagun stále zůstává ve Vratimově

12. červenec 2011

Tuny paliva z ostravských ropných lagun stále zůstávají ve Vratimově. Radnice se bojí, že se jich hned tak nezbaví. Firma, která tam produkt skladovala, úřadu napsala, že na vyvezení paliva nemá peníze. Sklad měla přitom vyklidit do začátku července.

Areál bývalých papíren je vlastně v centru Vratimova. Z jedné strany ho obklopují paneláky. Mužů, kteří vycházejí ze vchodu jednoho z domů se ptáme, jestli jim vadí, že žijí v jeho sousedství.

„Já ve třetím poschodí prach nemám, protože ho zadržují stromy, ale ti, co bydlí nade mnou v šestém sedmém poschodí, tak ano. Ale bylo to opravdu cítit,“ říká jeden z obyvatel Vratimova.

Obyvatelé Vratimova přitom měli mít už po starostech. Sklad měl být prázdný, ale není. Starostka Dagmar Hrudová se obává, aby ve městě tuny paliva nezůstaly.

„Nezmizelo z těch hromad téměř nic a podle informací společnosti Baltom s.r.o by údajně rádi palivo odvezli, nicméně na to nemají finanční prostředky. Jak nám písemně sdělili, potřebují asi 28 milionů korun jenom na odvoz paliva a společnost Geosan Group jim údajně dluží částku asi 88 milionů korun,“ říká starostka.

Jednatel Baltomu Miroslav Balcar potvrdil, že peníze hledají. Firmě podle něj dluží společnost Geosan Group, která je klíčovým hráčem při likvidaci ostravských lagun. Baltom teď chystá právní kroky a čelí pokutám. Například ze strany České inspekce životního prostředí.

Jak upřesnila mluvčí inspekce Ivana Awwadová, zabývají se i dnes už prázdným skladem v nedalekých Sedlištích. „Česká inspekce životního prostředí provedla v těchto lokalitách řadu kontrol a šetření, v lokalitě Vratimov jsme zjistili porušení zákona o vodách a společnosti jsme uložili pokutu v řádu statisíců korun. Pokuta zatím nenabyla právní moci,“ řekla mluvčí.

Kvůli skladu ve Vratimově padla i další pokuta, a to 200.000 korun ze strany tamního stavebního úřadu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu