Pátek třináctého

13. říjen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnešní datum v kalendáři nahání mnohým lidem hrůzu. Kdo je pověrčivý, určitě se dnes nebude cítit ve své kůži. Obavy ale nejsou namístě.

0:00
/
0:00

Dnes je pátek třináctého. Pro někoho úplně normální den, pro jiného spousta smůly. Dovedu si takového pověrčivého člověka představit. Cokoliv, čemu by jiný den sotva věnoval pozornost, se najednou stává varovným znamením, případně onou smůlou a neštěstím.

Zapomene deštník - v pátek třináctého je to pochopitelně smůla. Jinak skleróza, v lepším případě roztržitost. Zvrtne si nohu - v pátek třináctého je to smůla. Jindy by si ale řekl, jaké má štěstí, že si na tom výmolu rovnou nezlomil nohu. Zalomený klíč v zámku - smůla, neštěstí. Že už chtěl ale před půlrokem vyměnit vadný zámek, si ale v danou chvíli raději nevzpomene... A tak bychom mohli pokračovat donekonečna.

Myslím, že dnešek je opravdu den jako každý jiný. Každý den přináší dobré i špatné zprávy, veselé i smutné události. Bez ohledu na to, co ukazuje kalendář. Pokud ale máte přeci jen strach, že kvůli pátku třináctého rozbijete zrcadlo a budete mít sedm let smůlu, pak vám přes cestu přeběhne černá kočka a měli byste mít pocit, že se na vás začíná sypat celý svět, pak raději zůstaňte doma pod peřinou až do zítřka. Zaručeně pak ale nešlápnete do lejna, což by vám dle jiných pověr přineslo štěstí a určitě i velkou výhru v loterii. A kdo ví, o co všechno příjemného byste ještě mohli přijít.

Přeji vám hezký pátek.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.