Pavel Nedvěd zpátky?

24. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

I když fotbalová Gambrinus liga teprve spěje ke svému vrcholu, kde se rozhodne o novém šampiónovi, účastnících evropských pohárů a také sestupujících, začíná se docela intenzivně mluvit i o fotbalovém Mistrovství Evropy. To odstartuje ve Švýcarsku a Rakousku za 44 dní. Žhavé řeči se vedou v posledních dnech hlavně okolo případného návratu Pavla Nedvěda.

0:00
/
0:00

Pavel Nedvěd se už dvakrát s reprezentačním dresem rozloučil, přesto jeho účast na Euru není takovou utopií, jak by se mohlo na první pohled zdát. Důvodem paniky v českém táboře je zranění Tomáše Rosického. Ten se svou podkolenní šlachou laboruje už téměř tři měsíce a v týdnu se objevil také na přísně utajovaném léčení v Praze. Na otázku zdraví kapitána českého týmu je uvaleno embargo. I to svědčí o tom, že situace je vážná. Dokonce natolik, že manažer reprezentace Vlastimil Košťál připustil, že kouč Karel Brückner je už s Nedvědem v kontaktu. Třešinku na dort spekulacím pak nasadil trenér Juventusu, který měl v týdnu říct, že je přesvědčen, že se Nedvěd na vrcholném turnaji letošního roku objeví. A bylo by to i pochopitelné. Grande Paolo je ve formě, v Juventusu hraje stabilně a se Starou dámou je v tabulce italské ligy třetí. Reprezentaci teče do bot, návrat kapitána je v nedohlednu a pro kouče Brücknera půjde zároveň o reprezentační rozlučku za nejpovedenější kapitolou v dějinách samotného českého fotbalu. Tudíž žádný důvod k experimentování. Objevují se hlasy, že Nedvěd je v poslední době psychicky labilnější než dříve a že hrát by měli ti, kteří si účast na Euru vykopali. Přesto si ale myslím, že i když Nedvěd neodehrál v kvalifikaci ani minutu, měli by se činovníci o přemluvení blonďatého záložníka pokusit. Reprezentace by totiž měla být už ze své podstaty výběrem toho nejlepšího, co u nás v daný moment máme. A do této kategorie Nedvěd bezpochyby stále patří. I navzdory tomu, že náročnou kvalifikaci by ve svém věku už neodtáhl, jak sám několikrát řekl. Minimálně na tři zápasy by ale určitě byl posilou a také respektovanou osobností nejen v českém táboře, ale hlavně u všech soupeřů.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.