Pavla Mročková: Zastupitelstvo dnes a tehdy

19. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud chodíte na zasedání zastupitelů, určitě nebojujete o volné místo k sezení. Zatímco pár let po Sametové revoluci byla tato jednání v centru zájmu skoro každého občana, dnes lidé o veřejné dění zájem ztrácejí. A když přece jen přijdou, tak většinou jen v případě, který se jich přímo dotýká.

Moje první zastupitelstvo v roli novinářky se odehrálo před mnoha lety ve Frýdlantu nad Ostravicí. Bylo tehdy po volbách, a tak lidé s napětím sledovali, kdo se stane starostou. Kulturní dům naplnili k prasknutí.

Pamatuji si můj údiv, když při hlasování zastupitelů o složení rady, zvedla ruku i skoro polovina přihlížejících občanů. V tu chvíli jsem se jejich nevědomosti smála, dnes na tuto atmosféru vzpomínám se smutnou nostalgií. Něco se totiž časem změnilo. Nechci tvrdit, že všude, ale v mnohých městech zastupitelé politikaří, bojují hlavně o moc a jsou vůči sobě navzájem nevraživí.

Bohužel, ani v malých obcích to není jiné, například v Rybí. Byla jsem u toho, když tam projednávali průjezd automobilového závodu Beskydská rally obcí. Přišlo dost lidí, už na první pohled rozdělených na přívržence a odpůrce.

Co následovalo poté, připomínalo scénky z hodně veselého filmu. Starostka se sice zpočátku snažila diskuzi ukočírovat, ale nakonec nebyla úspěšná. V závěru už to v sále vypadalo doslova jako v hospodě. Každý mluvil, kdy chtěl a co chtěl. Pravda, zastupitelstvo skutečně bylo v tamní restauraci a dokonce tam čiperný číšník i roznášel pivo, které přítomným občanům zřejmě rozvázalo jazyk. Do průběhu schůze ale neměli právo vstupovat.

A to už nehovořím o tom, že to byli tentokrát právě občané, kteří rozdmýchávali vášně a vyříkávali si své osobní spory. Jejich snažení bylo stejně zbytečné. Protože, jak už tomu v Česku bývá, byli zastupitelé už dávno předem domluvení na tom, že rally v Rybí chybět nebude.

autor: Pavla Mročková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.