Perlitové variace

18. květen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Praxe je někdy v příkrém rozporu s teorií. Nebo naopak se teorie míjí s praxí, záleží na úhlu pohledu. V Šenově u Nového Jičína o tom vědí své. Už přes rok je tam obtěžuje prach, který na jejich domy a zahrady padá z místní továrny. Malé perlitové kuličky jsou viditelné pouhým okem a lidem tam dělají velké problémy. Řeč čísel, v tomto případě emisních limitů, je ale jasná. Nic se neděje, vše je v pořádku.

0:00
/
0:00

Chcete si v létě zalyžovat? Přijeďte do Šenova u Nového Jičína. Jen místo sněhu tam najdete bílý povlak perlitu. Právě tato látka je zdrojem místních potíží. Perlit je přírodní vulkanické sklo, které se po vypálení používá jako izolační materiál. Továrna na výrobu jeho expandované verze leží v těsné blízkosti rodinných domků. A taková fabrika znečišťuje prostředí. Jen v loňském roce z ní do blízkého okolí uniklo na pět tun malých bílých kuliček, které velmi často tvoří souvislý bílý povlak. Úvodní příměr se sněhem proto není až tak přehnaný.

Ale pojďme k ohlášeným rozporům. Rozpor číslo jedna: perlit prý je podle odborníků zdravotně nezávadný. To ale v Šenově neříkejte, protože vás vynesou v zubech. Ještě před tím vám ale možná vysvětlí, že když takový perlitový prach spadne do oka, pak je to docela bolestivá záležitost. O jeho vdechování a následném vykašlávání nebo vykýchávání ani nemluvě. Rozpor číslo dvě: naštvanost občanů Šenova už dosáhla takového stupně, že perlit začínají považovat za sprosté slovo. Otravuje je na každém kroku. Kvůli němu nemůžou posedět v klidu na zahradě nebo venku věšet prádlo. Oni i prádlo by byli za pár minut špinaví. Podle platných emisních limitů je ale vše v naprostém pořádku. To neříká jen vedení fabriky, od kterého by se to dalo úspěšně očekávat, ale bohužel i inspekce životního prostředí. Vlastně tím šenovským vzkazují, že jsou to pěkně divní patroni.

V tomto případě je na vině stávající legislativa. Pokud zákonodárci či jiní experti nastavili současné emisní limity tak, že je někteří lidé považují slušně řečeno za výsměch, pak je něco opravdu špatně. A bylo by žádoucí je napravit dříve než v Šenově dojde na radikálnější formy protestů včetně blokády vstupu do továrny nebo dokonce fyzického násilí.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio