Pestrý region

16. listopad 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O rozdílnosti povah lidí v různých koutech regionu se toho už hodně napsalo a namluvilo. Někdy ovšem k tomu, aby se člověk přesvědčil o rozmanitosti myšlenkových pochodů svých krajanů, stačí vzdálenost jen několika málo kilometrů.

0:00
/
0:00

Třinec a Český Těšín, města od sebe vzdálená přibližně 12 kilometrů a shodou okolností také místa mého častého působení. Jako redaktor regionálního vysílání mám totiž na starost právě oblast blízkou polským hranicím. Přestože tamnímu nářečí nerozumím ani omylem, postupně si zvykám na občasná nedorozumění se svými respondenty. Návrat z terénu tak netrpělivě očekávají zvláště někteří mí kolegové. Upřímně se pak baví každý, komu vyprávím své neuvěřitelné historky z natáčení. Rozdíl je akorát v tom, že zatímco z Třince vozím vždy alespoň jednu pozitivní zprávu, z Českého Těšína je to daleko obtížnější.

Mnohokrát jsem přemýšlel nad tím, čím to, že ve městě s bohatou kulturou a historií jsou lidé většinou málo přístupní k rozhovoru? Dokonce jsem i několikrát sáhl po česko-polském slovníku, abych lépe porozuměl. Ovšem ani téměř po půl roce jsem záhadu nerozlouskl. Faktem je, že s nepochopením se mnohdy setkávám i na samotném městském úřadě a to už je co říct!

Zatím pouze jedna stopa vede k objasnění mého malého komunikačního problému. Narozdíl od Českého Těšína totiž v Třinci stanula v čele radnice po komunálních volbách žena a s tou si přece chlap jako já musí rozumět.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio