Petici za lepší ovzduší na Ostravsku podepsalo už 17.000 lidí

1. červen 2010

Sedmnáct tisíc podpisů, a to na internetu i na papírových arších, které kolují v Moravskoslezském kraji. Takový je prozatím úspěch petice, kterou zorganizovaly neziskové organizace a lidé z ostravského obvodu Radvanice a Bartovice. Má přinutit úřady, aby se rychle zabývaly katastrofálním znečištěním vzduchu v regionu.

Vladimír Burda v místě s nejšpinavějším vzduchem v Evropě žije a je také spoluautorem petice. „Jsme rádi, že máme tolik lidí, kteří se zajímají o čistotu ovzduší. Nicméně uvidíme, jestli si to vezmou k srdci také ti, kterým je to adresováno,“ říká.

Petici dnes organizátoři odnesli na Krajský úřad v Ostravě. S hejtmanem a jeho náměstkem pro životní prostředí pak více než hodinu mluvili za zavřenými dveřmi. Podle vedoucí ostravské pobočky sdružení Arnika Venduly Krčmářové probírali možnosti, jak situaci řešit.

„Co nám možná trošičku chybí, je nějaký konkrétní časový závazek, který by pan hejtman stanovil. Takový závazek, do kdy by se to mohlo zlepšit,“ říká Krčmářová.

Petici nakonec podepsal i hejtman Jaroslav Palas. Připustil, že, zejména co se týče plánovaných opatření směrem k průmyslu, se úplně neshodli.

„Na některé zdroje znečištění má petiční výbor radikálnější pohled než my, nicméně my jsme deklarovali, že jsme nastavili taková pravidla hry pro velké znečišťovatele, že jsou povinni v určitém horizontu provést takové kroky a taková technologická opatření, která povedou ke zlepšení,“ připomněl hejtman.

Jestli budeme dýchat čistější vzduch, záleží hlavně na penězích. Jde o investice do modernizace výroby i na dopravní infrastrukturu. Vedení kraje se neobává, že by plány na zlepšení situace mohla zbrzdit další, tentokrát povolební výměna ministra životního prostředí.

Ekologové ale vzkazují, že do nadcházející zimy se toho příliš nestihne. A tak se můžeme dočkat podobně vypjatých dní jako na přelomu roku.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu