Pití na veřejných místech

21. duben 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Minulý týden začala v Ostravě platit nová vyhláška, která zakazuje konzumaci alkoholických nápojů na vybraných veřejných místech. Jenže neplatí všude. Pět ze třiadvaceti městských obvodů ji odmítlo jako zbytečnou.

Na veřejných prostranstvích osmnácti ze třiadvaceti městských obvodů Ostravy se od 15. dubna nesmí popíjet alkoholické nápoje. Ostravským strážníkům tak nastaly nové povinnosti, například budou od božího rána obcházet obvyklá místa, kde stávají štamgasti malých stánků s občerstvením a kde popíjejí to své raní, polední a nakonec večerní pivo. No a strážníci těmto lidem začnou trpělivě vysvětlovat, že se to nesmí. Teprve později dojde na pokutování těch, kteří vyhlášku o zákazu popíjení alkoholu na veřejných místech poruší. Pokuta na místě může být až tisíc korun a v případě dalšího správního řízení, to když ochmelka nezaplatí hned a ztropí výtržnost, tak potom se vymáhaná částka může vyšplhat až ke třiceti tisícům korunám. Město přijalo vyhlášku, protože hluk pijanů u stánků, na lavičkách, v parcích, za kostelem a třeba v podchodech vadil některým obyvatelům města. Co se tím získá. Sníží se počet míst, kde dochází k narušování veřejného pořádku a k ohrožování mravního vývoje dětí a mládeže, a také míst, kde to nepěkně voní, protože pijan si po druhém nebo třetím pivu musí zákonitě někam odskočit. Nejlépe za roh obchůdku, k fasádě panelového domu, a tu fasádu prostě počůrá. A této hanebné činnosti má být uvedením nové vyhlášky v praxi na území osmnácti ze třiadvaceti městských obvodů nejspíš konec. Asi jste postřehli, že na území pěti obvodů se popíjet může, tamní starostové se nechali slyšet, že jsou obvykle malou vesničkou, a ty své ochmelky si dokáží ohlídat. Ona ta vyhláška o zákazu popíjení alkoholu na veřejnosti tak nějak nenápadně vlastně ukazuje, které městské obvody jsou klidnější, bezpečnější, a které zase hlučnější a rizikovější. Když tedy stavět dům, koupit byt, tak tam, kde ta vyhláška neplatí. Nemají tam ochmelky a výtržníky a nikdo neobtěžuje místní obyvatele vřískáním a hulákáním veselých partiček nad ránem pod okny. Klidný a příjemný den přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.