Plánované obnovení těžby písku rozdělilo Polanku nad Odrou

20. únor 2006

Část obyvatel Polanky nad Odrou nechce, aby se v obci znovu začal těžit písek. Sepsali dokonce petici. Lidé se bojí, že se jim bude hůře žít. Mají strach z prachu, hluku i většího počtu nákladních vozů. Už teď si někteří stěžují, že jim bere klid stavba dálnice D47, která ostravskou městskou část protne.

Názory na znovuobnovení těžby, se kterou přišla firma Písek Ostrava, se v Polance nad Odrou různí. Obec těžbu písku ve svém katastru podporuje, hlavně proto, že firma slíbila, že pokud začne, odstraní stopy po jámě původní, která přestala sloužit před 30 lety. V minulosti sloužila jako skládka tuhého domovního odpadu pro Porubu.

Logo

"Víme, že se tam vyvážely věci, které tam absolutně nemají být. Našli jsme tam i odpady z nemocnic, to znamená velice závadné a nebezpečné odpady, ústřižky různých hadříků, hader, koženek," říká starosta Polanky nad Odrou Přemysl Kaspřík.

Obec na sanaci nemá peníze. Jáma navíc formálně stále patří původním majitelům. Ti proto se záměrem společnosti Písek Ostrava souhlasí. Své pozemky by totiž po letech mohli znovu využívat.

Vliv těžby na životní prostředí teď posuzuje krajský úřad. Jak potvrdila mluvčí Šárka Swiderová, bere v úvahu i názory lidí. "Petici jsme zahrnuli nikoli jako petici, ale jako naprosto relevantní názor na výstavbu pískovny, je to součást posuzování toho procesu. Zpráva by měla být hotova každým dnem."

Konečné rozhodnutí bude na báňském úřadu. Pokud firma s projektem uspěje, s těžbou začne ještě letos a skončí v roce 2023.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu