Po tříleté pauze má Šenov opět své muzeum

11. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Šenov na Karvinsku má opět své muzeum. A to teprve otevřelo lidem své dveře vlastně jen na několik málo hodin, je totiž úplně nové. Stejně jako v mnoha dalších menších obcích muzeum funguje na jednom místě společně s knihovnou. V objektu bývalé školy ale vznikly pro muzeum zcela nové prostory, které budou sloužit jak stálé expozici, tak krátkodobějším výstavám.

O znovuzrození muzea v Šenově se zasloužili členové místního letopiseckého aktivu a další nadšenci. „Místnost, ve které stojíme, má zhruba sto metrů čtverečních. Dva roky to v podstatě byl naprosto nepřehledný sklad, přeplněný depozitář. Dokonce loni, když se nám tady usídlily myši, řekli jsme si, že už nebudeme na nic čekat, jestli se nám podaří získat nějaká dotace nebo město najde nějaké finanční prostředky,“ říká ředitelka muzea Simona Slavíková.

Svépomocí a vlastníma rukama muzeum zrekonstruovali. Sami si sehnali materiál, vyrobili regály, přestěhovali depozitář. Vznikla tak místnost, která se dá opticky rozdělit na dvě poloviny. V jedná bude stálá expozice, která přibližuje život zdejších lidí v minulosti. A to jak doma, tak při práci v hospodářství a na poli.

„Ta stálá expozice se skládá ze dvou částí. Jedna je pokoj z konce 19. století a začátku 20. století. Hned naproti potom něco jako stodola, kde jsou věci, které kdysi běžně naši předkové denně používali. Když sem přijdou děti, už vůbec nevědí, k čemu ty předměty byly,“ dodává ředitelka muzea.

Muzeum společně s knihovnou sídlí v budově, kde kdysi bývala škola. A právě jedna z pamětnic Julie Tomicová tady děti učila, a to už v roce 1963. „Místnosti se nepřestavovaly. Ale ještě tady bývala obyčejná kamna, ve kterých se topilo uhlím, to si také dobře pamatuji. Obyčejně tady byla první třída, druhá a třetí. Mám krásný pocit, když se vejde hlavním vchodem, že je to takové prozářené. Kdysi to bylo trošku smutnější, tmavší,“ vzpomíná paní Tomicová.

Nové muzeum v Šenově bude mít otevřeno stejně jako knihovna - denně kromě středy a neděle.

autor: čan
Spustit audio