Po vlastech slezských, moravských i českých...

9. červenec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prázdniny patří hlavě dětem. Občas se s nimi svezou i rodiče, a pak společně zažívají neopakovatelné chvíle. Dobré i ty méně příjemné. A vzpomíná se. Jen ty pozitivní zážitky má z prvních prázdninových dnů v čerstvé paměti Renáta Spisarová.


S mou kamarádkou Hanou máme vlastnost, kterou našich dohromady sedm dětí odmala nesnáší. Rády zpíváme, a to hlavně v situacích, kdy nám nějaká náhodně vyřčená slova připomenou text známé písničky. No, a tu pak na rodinných výletech a pobytech - nejlépe dvojhlasně - hned z plných plic zapějeme.

Začátek prázdnin se opravdu vydařil a my se v jednom z těch sluncem malovaných dnů vydali s těmi nejmenšími na celodenní výlet směr Rejvíz - Zlatý Chlum a zpět na chalupu do Písečné u Jeseníku. Cesta byla nekonečná, hlavně zabavit děti. Od slovního fotbalu, hry Myslím si, až po vyprávění hrůzostrašných příhod z našeho dětství. Do toho jsme vkládaly popěvky všeho druhu. Podle toho, zda byla řeč o červených malinách, houkající sově, nebo jetelíčku zeleném. Děti znechuceně volaly Přestaňte! - ale až do určitého momentu.

Znáte tu atmosféru zlatavého západu slunce. Scházíte z hor do údolí, zurčí potoky, voní louky a borový les utichá. Vše se zklidňuje. Cíl je nedaleko, orosené pivo si užuž nesete k ústům, jen ještě jedna zatáčka a jeden vlídný pohled do široké krajiny. Zemský ráj to napohled. Děti se po úvodu české hymny naučeně zakabonily, my přidaly ještě tu slovenskou - to, děti, kdybyste žily v dávné minulosti, Sojuz něrušimij jsme splácaly dohromady taky - to, děti, kdybyste žily za komunismu.

Osmiletý Matyáš nám slovy Nohavici odvětil, že za komunismu se špatně nežilo. A když jsme si vyjasnili i toto dilema, nejmladší Adélka se znovu dožadovala české hymny. Scházeli jsme opuštěnými lesními cestami, malebné horizonty před sebou, zpívalo se nám ji převelice dobře. Podruhé, potřetí, snad patnáctkrát ji musely slyšet.

Nastal čas loučení s prvním prázdninovým pobytem. A od ovcí, krav a koz se slzou v oku upřeným na jesenické hory jsme zamávali kamarádce Haně a uháněli na pendolino směr Praha. Špinaví divoši z chalupy se bouřlivě v Praze přivítali s velkoměstem a hurá za dalším dobrodružstvím. V tu chvíli ta nejmladší - na Václava pod sebou a Národní muzeum nad sebou vidět z auta rozhodně nemohla - spustila: Kde domov můj... V tu ránu se přidala sborovým zpěvem celá dětská posádka auta a jeho řidič, známý cynik, dojatě slzel. Mrkla jsem spiklenecky na Václavák. Jezdec byl na svém místě a usmíval se. Oběma nám bylo jasné, že to s tím naším vlastenectvím není vůbec tak špatné!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.