Počet nezaměstnaných v kraji se opět zvyšuje

8. prosinec 2009

Míra nezaměstnanosti 11,5 procenta a téměř 77,5 tisíce lidí bez práce. To jsou nejnovější údaje za měsíc listopad v Moravskoslezském kraji. V porovnání s předchozím měsícem přibylo zhruba 600 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v regionu je po Ústeckém kraji druhá nejvyšší v zemi.

Jak potvrdila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová, nejvíce se zhoršila míra nezaměstnanosti na Novojičínsku a Bruntálsko je v tomto směru dokonce třetím nejhorším okresem v republice.

"Přitom ten důvod, proč je tak špatná situace na Novojičínsku a proč na Bruntálsku, je různý. Na Novojičínsku je to zejména pokles míst v průmyslu, kdežto na Bruntálsku je to útlum sezónních prací," vysvětlila mluvčí Baďurová.

Na Novojičínsku se míra nezaměstnanosti zhoršila o 0,4 procenta. Miroslav Kardačinský z Úřadu práce v Novém Jičíně potvrdil, že jednou z příčin je i hromadné propouštění.

"Oproti minulému měsíci máme zvýšení o zhruba 400 lidí. Je to vlastně v oblasti propouštění Tatry a jejích dceřinek a začínají nám přicházet lidé z veřejně prospěšných prací," upřesnil Kardačinský.

Před rokem dosahovala míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji 7,8 procenta, což bylo o 3,7 procentního bodu méně než letos. Loni v listopadu bylo bez práce přes 50 tisíc dosažitelných uchazečů.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu