Podivuhodné produkty dnešní doby

26. březen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnešní doba přináší spoustu zvláštních produktů. Ty z finančního sektoru jsou zpravidla dobře maskovaná legální zlodějina a ty ze spotřebního sektoru pak zase brak s krátkou životností.


To, co se vyrábí teď, zpravidla mnoho nevydrží. A když už náhodou ano, je to pekelně drahé. Svým způsobem krátkou životnost do jisté míry chápu ještě u elektroniky, jako jsou třeba mobily, protože vývoj jde dopředu mílovými kroky. Na druhou stranu - já osobně, když už si nějaký mobil pořídím, tak si k němu vytvořím určitý vztah a chci, aby mi vydržel co nejdéle. Ze své více než desetileté zkušenosti jsem si odnesl jeden zásadní postřeh - ty starší modely mi vydržely déle. U těch novějších se s dlouhou životností opravdu nepočítá.

Shodou okolností jsme na téma kvality a životnosti spotřebního zboží vedli debatu s kolegou, který je mimochodem ještě o něco starší než já. A shodli jsme se, že dříve ty věci prostě vydržely víc. A výrobci přitom měli kšeft. Zvláštní. Jak to, že dnes to nefunguje?

Proč, když si dnes koupím kalhoty, je za rok vyhazuji celé rozedřené? Proč si mám každou chvíli kupovat celou holící sadu a ne jen nástavce s břity? Proč ty firmy nemůžou vydržet u jednoho typu uchycení? Je toho více. Člověk aby neustále něco vyhazoval. A samozřejmě kupoval. Je to ale neuvěřitelné plýtvání. A to se mi nelíbí.

A ještě jedné zvláštnosti jsem si všiml. Dnešní cigarety hoří rychleji než ty, co se balily před dvaceti lety, kdy jsem s kouřením začínal. Zatímco tehdy mi jedna zapálená cigareta vydržela až patnáct minut, ta dnešní s bídou sedm, a to bez jediného potáhnutí. Ze zdravotního hlediska je to tak ale možná lepší. V dnešní době plné podivuhodných produktů alespoň nějaké pozitivum. I když teď tak přemýšlím, jestli je to spíše negativní pozitivum nebo pozitivní negativum Asi to bude jedno. Stejně je to zase zlodějina. Na penězích i na zdraví. Přeji vám trvanlivý víkend!

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.