Podvodník chtěl z korejské firmy vylákat čtvrt miliardy

23. únor 2009

Policie zadržela šestadvacetiletého podvodníka z Českého Těšína, který si chtěl přijít na více než čtvrt miliardy korun. Padělanou směnkou vydíral korejského dodavatele nošovické automobilky Hyundai. Podle vyšetřovatelů tak mohl zkomplikovat výrobu v tamní průmyslové zóně.

Směnku mladík padělal včetně podpisu statutárního zástupce firmy. Částka, kterou muž po firmě požadoval, je nebývale vysoká. "S tak vysokou částkou na směnce jsem se v životě nesetkal. I kdyby to byla sebebohatší firma, částka 260 milionů korun může být, když ne likvidační pro společnost, tak určitě velkým břemenem," říká vrchní komisař Pavel Snopek.

Podvodník dokonce firmě vyhrožoval soudem. Kriminalisté si myslí, že měl reálnou šanci uspět. Soud by totiž nezkoumal pravost dokladu a splácení údajného dluhu by nařídil. Jak vysvětluje kriminalista Jiří Jícha, firmu by tak čekala exekuce.

"Poškozený hovořil o tom, že pro něj by to bylo likvidační. A dá se říct, že automobilce v Nošovicích by ztrátou tohoto velmi významného dodavatele vznikly vážné potíže," upřesnil kriminalista.

Policie při vyšetřování podvodu zkoumala také účetnictví vydírané firmy. Žádné dluhy ale nenašla. Podle kriminalisty Martina Válka ale podobné strategie podvodníkům mnohdy procházejí.

"Ta firma mnohdy než by riskovala, že se bude někde přetřásat v novinách, tak zaplatí. Nebo nezaplatí tolik, ale dohodnou se na nějaké jiné částce," vysvětluje praktiky policista.

Mladý podnikavec, který zatím s policií neměl problémy, skončil ve vazbě. Čelí obvinění z padělání a pozměňování peněz a pokusu o podvod. Za to mu hrozí deset až patnáct let vězení.

Spustit audio

Více z pořadu