Pohodoví potkani

3. srpen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Centrum Ostravy je i uprostřed léta docela živé. A to nejen ve všední dny, kdy jsou otevřené obchody v okolí, ale i o víkendech. Ovšem - nebude teď ani tak řeč o nejrůznějších akcích, jako spíš o zvířatech...

Zkuste se projít po Masarykově náměstí a dobře se kolem sebe dívejte. Pomineme-li tradiční druh člověka - homo nakoupilis, který se na onom kousku města vyskytuje s železnou pravidelností od pondělí do pátku především za dne, můžete zde spatřit také několik jedinců spíše zabloudivšího poddruhu homo zevlounus somrakis, kterak se snaží kolemjdoucí připravit o jakékoliv větší než malé množství peněz.

Ovšem člověk je jen jedním z mnoha živočichů-obratlovců, které můžete na náměstí spatřit. Řekl bych, že ani není nutné navštěvovat (jinak velmi krásnou) zoologickou zahradu. Při korzování náměstím se setkáte s hejny holubů a vrabců a na upravených travnatých plochách kolem keřů také s celými rodinkami hupkajících, do hněda zabarvených hlodavců. Ne, že by tam radní vysadili dětmi oblíbené králíčky či křečky. Ta nerušeně se pasoucí zvířátka jsou - potkani.

Na jednu stranu vypadají roztomile. Na druhou stranu - nevím, jestli je to tak v pořádku. Zda náhodou někdo nezapomněl koupit jedovaté zrní či jiné potkaní "dobroty". Doufám ale, že teď někoho nenapadne vysekat ony křoviny, které potkanům skýtají určité bezpečí. To by totiž z centra zmizeli vrabci, kteří to křoví k životu potřebují. Narozdíl od potkanů - ti se jen postěhují do nejbližšího sklepa a na travnaté plochy Masarykova náměstí budou chodit dovádět v noci.

I když - musím přiznat, že volně pasoucí se potkani jsou mi na centrálním náměstí stokrát milejší než skupinky jiného živočišného druhu pasoucí po obsahu mé peněženky.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.