Policie obvinila manažery realitní kanceláře Rekin

26. únor 2009

V kauze krachující realitní kanceláře Rekin padla první obvinění. Policie stíhá vedení firmy, která podnikala do prosince loňského roku v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ze zpronevěry. Škoda zatím dosahuje desítek milionů korun.

Policii se dosud přihlásilo 70 lidí, kteří přišli o majetek. Mezi nimi i Daniel Pacík, který Rekinu svěřil zálohu na koupi bytu. Později ale chtěl od smlouvy odstoupit. "Později jsem se na ně obrátil. Nejdříve osobně s výzvou k vrácení garance, ale nestalo se, realitní kancelář zálohu nevrátila. Po měsíci jsem je znovu písemně upozornil a můj právní zástupce navrhl podat žalobu," popsal potíže Pacík.

Klient by se měl informovat o finančním zdraví kanceláře a firemní kultuře. Své kroky by měl pokud možno probírat s právníkem, radí Miroslav Duda z Asociace realitních kanceláří. Při svěřování peněz do realitní úschovy doporučuje maximální opatrnost.

"Když se tam uschová nějaká splátka, tak je to určitě v pořádku. Ale v případě, že ta kancelář bude uschovávat kupní cenu, tak by určitě klient měl chtít předložit pojistku a případně nějaké osobní garance těch konkrétních jednatelů o tom, jak s tou úschovou bude nakládáno," vysvětluje Duda.

Dodal, že podobně mohou skončit i další realitky. Poukazuje přitom na neexistenci právního rámce, který by zamezil podnikání v oboru neseriózním společnostem.

Třicet milionů korun, které Rekin dluží bývalým klientům, nemusí být konečnou částkou. Mluvčí severomoravské policie Stanislav Sobol vyzývá další poškozené, aby se přihlásili na kterémkoli oddělení Policie ČR nebo přímo na telefonních číslech 974 722 469, popřípadě 974 721 343.

V současnosti policie vyslýchá vrcholové manažery realitní kanceláře Rekin a svědky. Další obvinění by ještě měla padnout.

Spustit audio

Více z pořadu