Policie pracuje na vyšetření nehody ve Studénce

9. srpen 2008
Zprávy , Zprávy

České dráhy pokračují v odklízení trosek včerejšího vlakového neštěstí ve Studénce. Železničáři musí odstranit pozůstatky 90 tun těžké lokomotivy, dvou velmi vážně poškozených vozů a dalších dvou vozů, které skončily mimo trať. Odklidit musí také velkou ocelovou mostní konstrukci, která se zřítila těsně před projíždějící vlak.

Provoz na jedné koleji by mohl být obnoven už zítra. "Odstraňování následků včerejší nehody je teď odpoledne v plném proudu. Policejní vyšetřovatelé postupně prohlíží zřícenou mostní konstrukci a předávají Českým drahám další a další místa k odstranění následků," popisuje postup prací na místě tragédie mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Na místě pracuje také přizvaný tank Armády České republiky, který bude odtahovat části mostu, který budou postupně rozřezávat hasiči.

Vyšetřovatelé už také vyslechli řadu zraněných osob a svědků nehody. Speciální tým kriminalistů pak zajišťuje technickou dokumentaci stavebních firem, stavebních úřadů a projektanta.

"Vyšetřovatelé už vyslechli hlavního stavbyvedoucího subdodavatelské firmy, která prováděla práce na mostě, dále byl vyslechnut stavbyvedoucí společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava," dodala policejní mluvčí.

Na místě jsou i soudní znalci. Podle jednoho z vyšetřovatelů Jiřího Jíchy jsou tři vyšetřovací verze: "První je technická závada, druhá je zřícení mostu v důsledku prací na tomto mostě a třetí je zřícení mostu z důvodu celkově špatné statické konstrukce."

Policie identifikovala další oběť
Policie už zná jména šesti zemřelých při železničním neštěstí, chybí objasnění totožnosti jedné mrtvé ženy. Ještě v poledne nebyla známa jména dvou žen, spekulovalo se o tom, že jsou z Polska. Zhruba v 15:00 příbuzní identifikovali třicetiletou ženu z Olomouce. U poslední neznámé oběti musí být proveden test DNA, policisté se domnívají, že je ze severu Moravy.

Mezi dalšími oběťmi jsou dva Češi a jedna Češka, jedna žena polské národnosti. Všichni zemřeli na místě. V novojičínské nemocnici pak na následky zranění zemřel mladý Ukrajinec.

autoři: tif , š.iva
Spustit audio