Policie prověřuje prodej bytů v Třinci

18. říjen 2011

Jeden z obyvatel Třince na Frýdecko-Místecku zpochybňuje legálnost prodeje obecních bytů. Jde o sedm let starou záležitost, kdy se město zbavovalo svého majetku. Muž tehdy chtěl nabídku na odkup za výhodnou cenu. Třetina z více než 360 bytů ale tehdy skončila v rukách soukromé firmy. Nájemník se s tím dodnes nesmířil a záležitostí se tak začali zabývat kriminalisté.

Třinecký nájemník, který nechce zveřejnit jméno, považuje i po letech postup radnice za velkou křivdu. Dům i s bytem, o který usiloval, koupila firma Byty Třinec. „Cítil jsem se podvedený, že nám prodali střechu nad hlavou,“ řekl.

Chtělo město pomoci firmě k lukrativnímu majetku? Tehdejší místostarostka Věra Palkovská to odmítá. Cílem podle ní bylo zprůhlednění majetkových vztahů.

„Hlavním smyslem v té době tohoto prodeje bytů bylo, aby v daném objektu byl jeden vlastník. Vše proběhlo dle zásad, žádný zádrhel se tam neobjevil,“ dodává Palkovská.

Klíčové tedy bylo, aby se na koupi domluvili všichni nájemníci. V konkrétním případě však panují nejasnosti.

„Podepsali jsme to všichni. Pak po agitaci z města jedna paní nepodepsala. Chtěl jsem ten byt koupit za ni, ale bohužel nebylo vyhověno. A to i přes opětovné odvolání,“ vzpomíná nájemník.

Dnešní místostarosta Ivo Kaleta potvrdil, že se obyvatelé na radnici skutečně obrátili. „Že mají zdokladováno, že všichni nájemci mají zájem. Nicméně ta nájemní smlouva zněla na paní a podpis byl od nějakého pána, tak nevíme, jestli to je syn, manžel... Těžko říct. Takže dle mého názoru město splnilo to, co mělo,“ doplnil Kaleta.

Jestli někdo porušil zákon, ukáže vyšetřování. „Ve věci jsme zahájili úkony v trestním řízení pro přečin zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ potvrdil policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Specialisté z oddělení hospodářské kriminality si v minulých dnech odvezli z radnice stohy materiálů.

Spustit audio

Více z pořadu