Policie stále neví, kdo zapálil dům Romů ve Vítkově

1. srpen 2009

Tři měsíce už policie hledá žháře, kteří zapálili dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Tento případ je dodnes velmi choulostivým příběhem - zejména kvůli tomu, že dvouletá holčička je stále v nemocnici ve velmi vážném stavu. Policii chybí to nejdůležitější - stopy vedoucí k pachateli.

"Takovýto trestný čin nesmí zůstat neodhalen. Myslím, že nejpozději do měsíce se to vyšetřování pohne směrem ke konkrétním osobám," řekl na konci dubna policejní prezident Oldřich Martinů. I když nějaké stopy se později našly - třeba tmavé auto jedoucí kolem domku krátce před požárem, nic z toho k cíli nevede.

"Bohužel policie zatím nezaznamenala žádnou takovou skutečnost, která by nás v případu posunula trošku dál, protože opravdu veškeré informace, které byly získány a podrobně prozkoumány, nevedly ke zjištění pachatele," přiznává mluvčí severomoravské policie Stanislav Sobol.

Jisté je v podstatě pouze to, co bylo v zápalných lahvích. Benzín. Takže ani tady chemická expertíza příliš nepomohla.

Rodiče popálené holčičky, kteří stále marně hledají novou střechu nad hlavou, těžko snáší všechny průtahy. A z nemocnice v Ostravě jsou slyšet opakované věty o těžkém stavu nejmenší oběti žhářského činu, který mimochodem odsoudil i prezident republiky. Dívenku čeká doživotní léčba, mnoho dalších operací a nemluvě o tom, co s ní udělá bezpočet jizev a ran.

Kauza vítkovského žháře je stále živá a policie ujišťuje, že cokoliv najde, okamžitě o tom bude informovat. Odložení případu bez nalezení pachatele zatím připouští pouze teoreticky.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu