Policie už vyslechla řidiče obou havarovaných tramvají

18. duben 2008

Moravskoslezští kriminalisté zřídili speciální vyšetřovací skupinu ke srážce tramvají v Ostravě-Vřesině. Jejím úkolem je vyslechnout pasažéry z obou vozů, což je přes 60 lidí. Vrchní komisař také začal jednat s pojišťovnou, které předal seznamy poškozených kvůli náhradě škody.

K dnešnímu dni byli také vyslechnuti oba řidiči. Výsledky ale policie tají. "Aby nebylo ovlivněno vyšetřování, není možné ke zjištěným skutečnostem sdělit podrobnosti. Vyšetřování nadále intenzivně probíhá, ale k zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě zatím nedošlo," upřesnila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Ostravský dopravní podnik stále neví, jaké trvalé zabezpečení bude mít jednokolejka v Ostravě-Vřesině. Jedním z možných dodavatelů, se kterým už dopravce jednal, je i společnost AŽD Praha. Před časem takový jistící systém například dodával na jednokolejnou tramvajovou trať v úseku Liberec-Jablonec. Technologie, o které teď Ostravané s pražskou firmou jednají, je oproti libereckému vybavení ještě o něco modernější.

"Systém funguje v podstatě na základě vyhodnocování volnosti či obsazenosti kolejového úseku pomocí takzvaných počítacích bodů, které jsou rozmístěny na trati. Systém situaci průběžně vyhodnocuje a následně informuje strojvedoucího o aktuálním stavu pomocí světelného signálu na návěstidle. Doprava se tak stává maximálně bezpečnou, a také plynulejší a energeticky méně náročnou," vysvětlila mluvčí společnosti Sandra Chvojková.

Ostravský dopravní podnik také prověřuje kvůli bezpečnosti všechny tramvajové trati ve městě. Podle primátora Petra Kajnara by měl být audit dopravních systémů hotový během několika měsíců.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu