Policie v ostravské IKEA bombu nenašla

3. září 2011
Zprávy , Zprávy

Policie včera odpoledne evakuovala obchodní dům IKEA v Ostravě. U obchodu v pražském Zličíně se totiž našla výbušnina. Pyrotechnik ji zlikvidoval. Policisté pak zahájili evakuaci a pyrotechnickou prohlídku všech obchodů IKEA v Česku.

Ostravskou pobočku IKEA prohledávalo asi 50 policistů a speciálně vycvičený pes. Žádnou nálož nenašli. Pásky, které bránily lidem ve vstupu, pak policisté odstranili kolem 19:30. Prodejna už ale zůstala zavřená.

Policie kolem nákupního centra vytvořila zhruba stometrový kruh, do kterého nikdo nesměl, kolem čtvrté hodiny odpolední. Od kruhového objezdu, kterým se do areálu vjíždí, už policisté auta nepouštěli.

Prohlídky odstartovala bomba ve Zličíně

Bombu našel pracovník úklidové čety, který ji údajně přenesl do odpadkového koše. Pracovník ochranky poté u zařízení přestřihl dráty a odnesl ho do skladových prostor obchodu.

Přivolaní policisté místo nálezu uzavřeli a pyrotechnik zjistil, že jde o skutečný nástražný systém a výbušninu na místě zneškodnil. Po člověku, který výbušninu nastražil, policie pátrá. Viníkovi by mohlo hrozit až osm let vězení.

V Evropě nejde o první případ

Nejde o první případ, kdy švédský řetězec IKEA čelí podobným útokům. Jen letos koncem května byly nalezeny výbušniny v pobočkách v belgickém Gentu, nizozemském Eindhovenu a ve francouzském Lomme. V červnu pak v drážďanské pobočce explodovala bomba, která zranila dva zákazníky.

autoři: tif , mik
Spustit audio