Policie vyšetřuje zřícení střechy ostravského supermarketu Lidl

4. leden 2006

Pět hodin trvaly záchranářské práce v ostravském supermarketu Lidl, kterému se včera o půl osmé večer zřítila střecha. Nevydržela nápor těžkého mokrého sněhu a zbortila se dovnitř prodejny v okamžiku, kdy se v něm pohybovali zákazníci i personál. Jedna mladá prodavačka se lehce zranila, po dalších možných zraněných pátrali záchranáři dalších pět hodin.

Pátrání po možných obětech ukončila o půl jedné ráno speciálně vycvičená pětiletá fenka Cory z Vlčovic na Novojičínsku. Psovod Ladislav Kletenský potvrdil, že jeho svěřenkyně měla velmi obtížnou roli. "Je tam vysypané koření, mezi tím kečupy, alkohol. Jsou tam mrazáky s masem, pro ty psy je to strašně náročné, protože ty pachy se vzájemně překrývají. Předtím tam byla spousta lidí. Každý pes se může splést, proto se používá ještě další pes."

Zranění utrpěla naštěstí pouze jedna z místních prodavaček. "Mladá prodavačka vyvázla s lehkým zraněním a podle mých informací má pohmožděné rameno," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kudela.

Logo

Podle hasičů je celý objekt ve velmi špatném stavu. Není divu, že střecha tíhu sněhu neunesla, komentoval situaci přivolaný statik Zdeněk Holinka. "Spadlo to až dolů na prodejní plochy. Střešní konstrukce se porušila vlivem přetížení. Zkoušky zjistí i kvalitu provedení spojů. Když si vezmete deset centimetrů vody na metr čtvereční, tak je to sto kilo a takto mokrý sníh to může udělat."

Kvůli obavám z opakování této havárie už hasiči varovali další velkoprodejce v kraji. V obchodním centru Futurum se už do kontroly střech pustili. Zřícení střechy supermarketu Lidl v Ostravě vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Nyní čeká na výsledky znaleckých posudků.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu