Policie zadržela muže obchodující s chráněnými ptáky

2. září 2005

Ojedinělý případ české kriminalistiky řeší ostravští policisté. Zadrželi čtveřici mužů, kteří vykrádali hnízda ohrožených a vzácných ptáků. Dravce pak prodávali po celé republice a zřejmě i do zahraničí. Pachatelům hrozí tři roky za mřížemi.

Při čtyřech domovních prohlídkách po celé republice policisté našli více než 120 ptáků. Bylo mezi nimi i pět ostřížů lesních, jimž hrozí vyhubení. Tři pachatelé ve věku 20 až 50 let byli z Moravy, jeden ze západních Čech. Policie čtveřici obvinila za neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy.

"Nejmladší z nich prováděl tipování ptáků a následně si najímal lezce, který pro mladé ptáky lezl na stromy. Pokud byli ptáci příliš mladí, žádal o pomoc odborníky. Ti mláďata odchovali, aby byla schopna transportu. Pak ptáky prodával," popisuje ostravský kriminalista Michal Hakun.

Logo

Policisté na případu dále pracují a snaží se rozkrýt celou síť překupníků a odběratelů. Nevylučují, že spolupachatele budou počítat na desítky. "Řádově by mohlo jít až o 40 pachatelů," upřesnil kriminalista.

Ptáky prodávali od 1500 do 4000 korun. Policisté zatím odhadují výdělek pachatelů na zhruba 40.000 korun, jde však pouze o dosud zdokumentované případy. Odběratele měli pachatelé po celé zemi a není vyloučeno, že někteří dravci putovali i do zahraničí.

U domovních prohlídek asistovali i pracovníci České inspekce životního prostředí. Pavel Džubera z oddělení ochrany přírody se netajil tím, že byli doslova šokováni, když mezi mláďaty našli právě ostříže lesní.

"Dále nakládali se zvláště chráněnými druhy jako je ťuhýk obecný, brkoslav severní. Potom tam byli volně žijící ptáci jako je straka zvonohlík, čížek konopka nebo stehlík," vypočítal pracovník inspekce.

Ptáci jsou v této chvíli v záchranné stanici v Bartošovicích na Novojičínsku. Většinu našli policisté a ochránci ve velmi špatném stavu. Poté, co se ptáci vzpamatují, budou vypuštěni zpět do volné přírody.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu