Policie zadržela pachatele, kteří ničili hroby v Opavě

21. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Policie už zná jména pachatelů, kteří minulý týden zničili téměř sto hrobů na hřbitově v Opavě-Kateřinkách. Půlmiliónovou škodu způsobili tři muži ve věku od 18 do 20 let, a to v silně podnapilém stavu. Vyšetřovatelé je stíhají pro trestné činy výtržnictví a poškozování cizí věci.

Mluvčí opavské policie René Černohorský zatím vylučuje podezření z trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení. Pachatelé si hroby vybírali náhodně. V Opavě je to první případ bezdůvodného ničení hrobů v tak velkém rozsahu.

"Oba mladší muži se ke svému protiprávnímu jednání plně doznali. Téměř devatenáctiletý mladík uvedl, že ze svého jednání měl velmi špatný pocit už druhý den. Nejstarší z trojice naopak vše odmítá a tvrdí, že se ničeho nedopustil a že na hřbitově nebyl," dodal Černohorský.

Trojice společně 13. března večer popíjela alkohol. Během noci se pak rozhodli, že něco provedou, že něco poničí. Došli až na Městský hřbitov v Opavě-Kateřinkách, kde několik desítek minut převraceli náhrobní kameny na náhodně vybraných rodinných hrobech.

Na policii se zatím obrátily jen čtyři desítky majitelů zničených hrobů. Policisté vyzývají i další. Dopisem by je měli kontaktovat i pracovníci opavských Technických služeb.

autor: mrk
Spustit audio