Policisté dopadli vandaly, kteří rozbíjeli okna tramvají

10. červenec 2009

Ostravští policisté dopadli mladíky, kteří v tramvajích rozbíjeli okna. Zničili tři vozy a způsobili škodu za více než 70 tisíc korun. I když ostravský dopravní podnik s vandaly bojuje neustále, tento případ je svým rozsahem výjimečný.

Jen několik minut stačilo dvojici výtečníků, aby po nich v tramvaji zůstala doslova spoušť. Okna rozbíjeli bezpečnostním kladívkem a podle mluvčího Dopravního podniku Ostrava Miroslava Albrechta řádili vždy zastávku před konečnou, kdy už v zadním voze nebyli žádní cestující.

"Pohled na devastované vozy byl opravdu zarážející. Všechna okna v té tramvaji byla rozbitá. A nejen ta hlavní okna, ale i větrací, která vlastně slouží k tomu, aby se cestujícím vyměňoval vzduch v tramvaji. Všechna byla roztřískaná. Stačí jemnější úder tím kladívkem a to bezpečnostní sklo se zcela vysype," dodává mluvčí.

Kriminalisté mladíky zadrželi, když po jednom vandalském útoku vykradli i auto. Jeden z nich se při výslechu přiznal i k rozbíjení oken v tramvajích. Jen za tento čin jim hrozí až roční pobyt za mřížemi. Podle ostravského kriminalisty Ivana Hona toho mají ale na svědomí mnohem více.

"Jedná se o dva mladistvé ve věku 16 a 17 let. K jednomu mohu říct, že je chovancem výchovného ústavu. Jsou to známé firmy. V minulosti se dopouštěli jak majetkové tak i násilné trestné činnosti. V současné době jsou stíháni i pro závažnou trestnou činnost, jako jsou loupeže. Jsou ve vazbě," upřesnil kriminalista.

Vandalové ostravskému dopravnímu podniku ročně způsobí škody v průměru za deset milionů korun. Nejčastěji jde o sprejery, kteří řádí hlavně v tramvajích. Zhruba desítka automatů na jízdenky se pak denně stane i terčem zlodějů.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu