Policisté se letos zaměří na boj s podvodníky

4. únor 2009
Zprávy , Zprávy

Letošní rok bude pro policii mimo jiné ve znamení boje s nejrůznějšími podvodníky. Ti využívají každé vhodné příležitosti. Severomoravská policie potvrdila, že jedním z nových trendů je údajné vrácení zdravotnických třicetikorunových poplatků. Obětí bývají hlavně senioři.

Zazvoní a tvrdí, že jdou vrátit peníze za recepty. Pokud se dostanou do bytu, většinou neodejdou s prázdnou. Jak potvrdil náměstek ředitele severomoravské policie Dalimil Sypták, dá se předpokládat, že podobných případů bude přibývat. A zvláště teď, kdy je kolem poplatků hodně rušno.

"Přes deset procent obětí trestných činů je ve věkové hranici nad šedesát let a pachatelé využívají jak celospolečenských jevů, to znamená vracení přeplatků v souvislosti se zdravotnickými službami, tak různých přeplatků za plyn, elektřinu a podobně," upřesnil Sypták.

Severomoravská policie má v tomto směru výhodu i nevýhodu zároveň. Sice se může pochlubit dostatkem policistů v ulicích, to je u nás spíše výjimkou, ale naopak chybí experti a kriminalisté.

"Chybí nám zhruba 250 policistů. Musím říct, že v roce 2008 se nám podařilo velmi slušně doplnit počty policistů, protože odešlo zhruba 400 lidí a nových policistů přišlo zhruba 770," dodává ředitel severomoravské správy Jaroslav Skříčil.

Nedostatek kriminalistů, kteří budou řešit desítky případů, nejen podvodů ale i další trestné činnosti, to je důsledkem masivní generační výměny v policejních řadách. Do tří let by měly být stavy plné.

Sami vyšetřovatelé přiznávají, že snaha po co nejvyšší objasněnosti je mravenčí prací a než se nováčci zaučí, chvíli to potrvá. V každém případě - kriminalita v Moravskoslezském kraji podle statistik v současné době nijak nevybočuje z dlouhodobého průměru.

autor: mrk
Spustit audio