Policisté vyšetřují příčiny zřícení tunelu u Jablunkova

16. listopad 2009

Výslechy zaměstnanců stavební firmy, průzkum místa nehody a hledání viníka - tak to dnes vypadalo v Mostech u Jablunkova, kde se včera zřítil strop nedokončeného železničního tunelu. Havárie, při které nebyl nikdo zraněn, zřejmě výrazně zkomplikuje stavbu důležitého dopravního spojení se Slovenskem. Vyšetřovatelé čekají také na zprávu Báňského úřadu.

Na první pohled bylo jasné, že kráter 150 krát zhruba 50 metrů způsobil spoustu problémů. Už jen nakloněné stožáry vysokého napětí. Bylo nutné okamžitě odpojit elektřinu.

"Bylo zde zapojeno několik náhradních agregátů. Naši pracovníci zde spolu s dodavatelskou firmou pracují na instalaci provizorního vedení. Celá záležitost se stále šetří a v tuto chvíli ještě není možné říci, jak bude řešena definitivní podoba nového vedení," dodává mluvčí společnosti ČEZ Alice Lutišanová.

Podle policejních informací byli dnes vyslechnuti další zaměstnanci stavební firmy a musely se řešit například potíže s podzemní vodou. Sesun půdy také zničil obecní vodovod. "Hasiči provedli provizorní propojení a voda pro domácnosti byla zajištěna," potvrdil starosta Mostů u Jablunkova Milan Procházka.

Toto provizorní propojení ale nevydrží dlouho. Zvláště pokud by přišly mrazy. Starostu proto zajímá především to, kdy bude možné vodovod opět dostat pod zem.

Co se týče vyšetřování sesunutí tunelu, o složitosti terénu věděla i Správa železniční dopravní cesty, takže podrobnější informace budeme znát později. Stejně tak jako odpověď na otázku jak se tato událost promítne do termínu dokončení stavby.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu