Polidštěné paragrafy

26. říjen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pachuť, zhnusení politikou, nedůvěra. Tak politologové hovoří o dopadech kauzy Kořistka na českou veřejnost. Narážejí na to, že v slovní přestřelce policistů, žalobců, politiků se už běžný člověk vůbec nevyzná. Minimálně jeden pozitivní dopad ale tento případ má.

0:00
/
0:00

Setkává se s tím každý novinář, který se zabývá justicí a policií. Lidé z této branže nemluví česky - přesněji mluví řečí paragrafů. Přimět takového státního zástupce či soudce, ať řekne na mikrofon pár vět použitelných do vysílání, je nadlidský výkon. Ve světě byznysu je to podobné, ale tam našly živnou půdu nejrůznější agentury, které manažerům dělají tzv. mediatrénink, prostě je učí jak mají srozumitelně mluvit, kdy udělat dramatickou pauzu, dokonce i to, jaké sako si na sebe vzít. To vše stojí hromadu peněz a živí se na tom nejrůznější prapodivné pí ár agentury. Něco podobného dělají i dva aktéři kauzy Kořistka, pánové Marek Dalík a Jan Večerek. A povedl se jim skutečně husarský kousek, zdarma, i když nechtěně, vyučili několik státních zástupců tomu jak vystupovat před hordou informace chtivých novinářů.

Na začátku kauzy Kořistka jsme museli za šéfem ostravských žalobců Josefem Bláhou doslova proniknout do jeho kanceláře, byl evidentně rozhořčen, že vůbec něco chceme. nakonec se z něj stal zdatný mediální profík. Už nám sám říkal, v kolik hodin prohlášení vydá, sestoupil se schodů, hrdě se postavil před kamery a spustil, samozřejmě v prohlášení si neodpustil svých pár paragrafů, pak udělal onu dramatickou pauzu a dodal, což česky znamená, že...

Krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová pak udělal krok , který v tomto světě dle mého mínění nemá obdoby - vydala tiskové zprávy a to rovnou dvě a světě div se dokonce na internetu, před tím skutečně smekám, takový svěží, otevřený přístup je mezi lidmi z justice , z nichž mnozí se vzhlížejí v Rakousku-Uhersku, mimořádný. Takže i kdyby aféra vyšuměla do prázdna, jeden klad způsobila - lidé z justice dostali úplně zadarmo ohromný mediatrénink.

autor: ada
Spustit audio