Poplatky u lékaře

31. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Poslední den roku je tradiční příležitostí k oslavám a také k bilancování toho, co se za uplynulých dvanáct měsíců podařilo a událo. Letos je Silvestr také ve znamení očekávání věcí příštích.

0:00
/
0:00

Čeká nás toho věru hodně, že jde z toho hlava kolem. Podle některých průzkumů se změn v roce 2008 obává asi 70 procent naší populace. Má být údajně hůř. Zdraží se nájem i energie, potraviny a kdoví co ještě. Patrně všichni skloňujeme slovo poplatky. Od zítřka budeme u lékaře platit a to je významná novinka. Když jsem na tohle téma natáčel anketu, zaznamenal asi u deseti respondentů úplně stejný názor. Všichni do jednoho, ženy i muži, mladí i staří, souhlasili s placením za jídlo v nemocnici. Doma přece musím jíst také, když jsem nemocný, znělo unisono. Ale s ostatními poplatky - tam už jsem kladné názory příliš nezaznamenal. To už lidé nadávali. Poplatky u lékaře a za recept populární skutečně nejsou a kdoví, jak to s nimi dopadne. Faktem je, že se je lidé snaží obejít. Svědčí o tom nedávné fronty u doktorů i v lékárnách. Ostatně samotní lékaři očekávají, že od Nového roku bude v čekárnách a ordinacích podstatně méně pacientů. Prý tak o třetinu a možná i víc. Uvidíme po Novém roce, jak to všechno dopadne. Jak už jsem říkal, čeká nás toho hodně. Tak ať se s tím umíme porvat. A ať nám v roce 2008 nechybí energie.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.