Poprvé v historii Ostravské univerzity nastupují studium budoucí lékaři

22. září 2010

Vystudovat medicínu se dá ode dneška už v šesti městech České republiky. Tím nejnovějším je Ostrava, kde se právě otevírá nová lékařská fakulta. Ostravská univerzita o medicínu usilovala dlouhé roky a teď se to podařilo.

K první imatrikulaci přišli přesně sto dva studenti. Měl to být původně 18. akademický rok zdravotně-sociální fakulty a místo toho začíná první rok nově vytvořené fakulty lékařské.

Zájem o první přijímačky byl obrovský, zhruba sedmkrát větší, než je kapacita poslucháren. Nakonec se podařilo splnit původní přání, aby většina budoucích mediků byla z nejbližšího okolí z moravskoslezského kraje.

Proti vzniku nové lékařské fakulty v Ostravě se postavily už fungující lékařské fakulty na jiných univerzitách. Tlak byl velký a kritika byla slyšet ze všech stran, hlavně z Olomouce. Ostravskou univerzitu, ale také ostravský magistrát tak stále rozptylovaly obavy, že nebude mít kdo učit.

Přesto ale fakulta akreditaci získala a rektor Palackého univerzity z Olomouce řekl, že fakultě přeje úspěch, ale že je zvědavý, jak to všechno zvládne. Ostrava uskutečnila první pokus o zřízení ostravské medicíny už v roce 1949.

Primátor Ostravy Petr Kajnar prohlásil, že třetí největší město v republice nechce a nemůže upadat, a proto nejlidnatější region musí mít svou lékařskou fakultu a tím pádem jistotu, že kvalifikovaní lékaři nebudou jen utíkat, ale naopak zůstanou doma.


Čtěte také:

Ostravská univerzita poprvé pořádá přijímačky na lékařskou fakultu
Lékařské fakulty nesouhlasí se vznikem nové fakulty v Ostravě
Ostrava bude mít po letech úsilí lékařskou fakultu

autoři: mrk , hek
Spustit audio

Více z pořadu