Pořadatelé závodu dostali podmíněný trest

2. červenec 2009

Říjnový automobilový Memorial Miroslava Fajkuse v Ostravě se nikdy neměl konat. Řekl to dnes soudce, který vynášel rozsudek nad dvěma činovníky závodu, který si vyžádal život diváka. Dalšího přihlížejícího pak havárie tehdy 16 řidiče těžce zranila. Funkcionáři čelili obžalobě z obecného ohrožení a od ostravského okresního soudu odešli s podmínkami.

Miroslav Ferik chodí o holi a svá těžká zranění si stále léčí. "Nemocenská mi bude končit v říjnu, pak se uvidí, co bude dál. Jestli jejich pojišťovna bude akceptovat moje požadavky. Pokud ne, budu muset podat žalobu," říká.

Podle soudu byli organizátoři závodů na uzavřeném městském okruhu v Ostravě nedbalí, když připustili, aby podnik odstartoval i když věděli, že vyhrazená místa pro diváky neodpovídají bezpečnostním pravidlům.

Osmnáct a patnáct měsíců s odkladem na tři roky - takový je za to trest pro ředitele závodu Adolfa Fešárka a bezpečnostního komisaře Josefa Klanicu. Rozhodnutí odmítli komentovat. Soudce navíc připustil, že na lavici obžalovaných měli sedět i jiní funkcionáři.

"Mám z toho všeho takový pocit, že dílem někteří funkcionáři vůbec netuší, co mohou, mají a musí a dílem některé věci dělají natolik rutinně, že už jim naprosto uniká, že ty věci nejsou kompletní a pak ty následky jsou takové, jaké jsou," dodal soudce Antonín Šmuk.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek s kritikou nesouhlasí i když připouští, že díl odpovědnosti za tragédii v Ostravě mohl nést i sportovní komisař závodu. "Pokud je to komentář pana soudce, tak asi nevzal na vědomí celý rozsah a úkol, který ve svých aktivitách má Autoklub ČR," řekl Ječmínek.

Nevyjasněno po dnešku zůstává i to, jestli je verdikt soudu konečný. Oba obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu