Poražení vítězové

3. listopad 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Od komunálních voleb už uplynuly dva týdny. Ve většině obcí a měst už mají jasno v tom, kdo je povede v dalších čtyřech letech. Volby mimo jiné opět potvrdily skutečnost, že strana s největším počtem hlasů nemusí být stranou vítěznou.

0:00
/
0:00

Karviná, Havířov a možná i Ostrava. Co mají tato města společného? Vítězové komunálních voleb tam skončili v opozici. V Karviné se to týká komunistů, v Havířově ODS. Podobný osud občanským demokratům reálně hrozí i v krajském městě. Jsou takové výsledky složitých povolebních vyjednávání spravedlivé vůči voličům? Ti přece dali najevo svou vůli.

Co si asi nebozí občané pomyslí, když strana XY od nich dostala nejvíce hlasů, ale její představitelé nakonec nemají šanci vykonávat správu věci veřejných! Asi to jejich důvěru v demokratický systém neposílí, ale taková je politická realita. A je navíc v souladu s naší Ústavou. Základní zákon státu totiž neříká nic o tom, že by vítězná strana měla povinnost vládnout. Rozhoduje pouze její koaliční potenciál. Když je slabý nebo nulový, mají prostě vítězové voleb smůlu. Volič s tím může nesouhlasit, může proti tomu protestovat. Jak ale praví známý český velikán, je to taky to jediné co může dělat.

Občas se hlavně od komunistů ozývají hlasy, že ve vedení obcí a měst by mělo fungovat poměrné zastoupení všech stran, které se do příslušného zastupitelstva probojovaly. Děkuji za takový návrh, ale opravdu nechci. Každá strana má přece nějaký program. A udělat mix z honosných plánů pěti nebo deseti stran, to je jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Je tam všechno, ale postrádá to chuť a hlavně smysl!

Koaliční spojenectví jsou proto nezbytná. Dva nebo tři politické subjekty se na programových prioritách obce domluví snadněji než větší počet stran. Jako voliči se proto smiřme s tím, že všelijaké a mnohdy i prapodivné koalice se tvoří nejen na centrální a krajské úrovni, ale i ve městech a možná i v malých obcích.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.