Porodnice funguje

16. leden 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Havířovská nemocnice začala přestavovat svou porodnici. Výsledkem by patrně už v říjnu měl být jeden z nejmodernějších komplexů v našem kraji.Přestavba však neznamená, že by se v Havířově nerodilo. Naopak, porodnice slouží bez omezení.

0:00
/
0:00

Bylo to až komické, jak mě při návštěvě havířovské nemocnice všichni upozorňovali, že porodnice funguje. Když mi to sdělila služba na informacích, říkal jsem si, že si mě asi s někým spletla. Potom jsem se ovšem dověděl asi od šesti lidí, že porodnice v havířovské nemocnici pracuje bez omezení. Řekl mi to ředitel, oznámila mi to vrchní sestra, upozornily mne na to sestřičky z jiných oddělení. Dokonce i po tiskové konferenci, která byla svolána kvůli něčemu úplně jinému, mě požádali zástupci havířovského magistrátu: prosím vás, řekněte v rádiu, že naše porodnice nebyla zrušena.

Samozřejmě, že mne zajímalo, proč ta starost a proč to upozorňování, když je přece naprosto jasné, že se v porodnici rodí děti a žádné omezení není. Vysvětlení je prosté a smutné zároveň. Nemocnice se tak snaží bránit fámám a pomluvám. Jakýsi dobrák nebo spíš skupina dobráků využila toho, že se prostory porodnice začaly opravovat. Záměrně pominuli skutečnost, že se porodnice pouze přestěhovala o dvě patra a vypustili šeptandu, že se děje něco divného. A tak se Havířovem začaly šířit fámy, že se porodnice ruší, že končí, že neexistuje.

Proti pomluvám, fámám, lžím a bludům se brání jen velmi těžce. Nepravdivá zpráva se patrně musí přebít zprávou pravdivou a proto věřte - já jsem v havířovské nemocnici byl minulý týden. Rodí se tam. Viděl jsem maminky i miminka. Nic se nezměnilo. Havířovská porodnice funguje.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.