Posilovací cviky vleže – 2

11. květen 2014

Neudržíte při cvičení rovnováhu? Dělá vám problémy delší dobu stát? Pokud ano, tak je květnová série našeho rozhlasového cvičení určená právě vám. Je totiž velice důležité nepřestat protahovat a posilovat tělo, zvláště ve starším věku.

Připomínáme zásadu necvičit přes bolest, ale jen do mírného tahu. Každý cvik je nejlépe zopakovat čtyřikrát až pětkrát. Pokročilí cvičenci si mohou troufnout i na deset opakování.


Proč cvičit každý den zejména ve zralém a seniorském věku
S vyšším věkem přichází horší prokrvení mozku a všech tkání, nedostatečný pitný režim a tím ke zhoršení koordinace, udržení rovnováhy, ochabování svalstva, svalové síly umocňované nedostatečným příjmem tekutin. Pravidelné, každodenní cvičení udržuje svalovou sílu, pohyblivost, zdatnost, náladu, sebevědomí.

Cviky

1. kolena pokrčená, ruce rozpažené, stáhneme hýždě, vtáhneme svalové dno pánevní a zvedáme postupně hýždě, bedra, hrudní páteř, zůstaneme na lopatkách a pomalu pokládáme hrudní páteř, bedra, hýždě a uvolníme se (nádech)

Obrázky k 1. cviku


2. kolena pokrčená, s nádechem mírně zatlačíme koleny do rukou spojených okolo kolen, s výdechem kolena přitáhneme k hrudníku, hýždě se odkulí od podložky (5x)

Obrázky k 2. cviku


3. kolena pokrčená, ruce rozpažené. S nádechem překlapujeme kolena (u sebe) na jednu stranu, hlavu na opačnou, ramena držíme na podložce. S výdechem návrat do výchozí polohy, střídavě na každou stranu (4x)

Obrázky k 3. cviku


4. kolena pokrčená, ruce na stehnech, zpevníme břicho a ruce suneme až na kolena, aby se lopatky odlepily od země, hlavu nezakláníme, bradu na hruď a pomalu nazpět (20x)

Obrázky k 4. cviku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.