Poukázky nic nezmění

12. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říká se, že v hudbě nebo módě se už nic nového vymyslet nedá. Vše už tu bylo. Pražští úředníci nedávno přišli s nápadem, že budou sociální dávky vyplácet formou poukázek. Nic nového ale nevymysleli- v Ostravě na to přišli už dávno a moc dobré zkušenosti s tím nemají.

0:00
/
0:00

Ostrava a Praha - města, která jsou na mapě od sebe vzdálená 400 kilometrů. S nástupem Pendolina se zdá, že se k sobě východ a západ naší republiky přibližuje. Ale je to jen optický klam. Skutečnost je taková, že jsou od sebe hodně daleko, a to hlavně v hlavách úředníků. Jak si jinak vysvětlit velkolepý sociální projekt kolem poukázek. Nedávno úředníci pražských radnic podporovaní ministerstvem vystoupili na veřejnosti s velkolepým projektem - změníme sociální systém, klienti dostanou poukázky na jídlo a nebudou propíjet daně občanů v hospodách nebo utrácet v hernách, jejich děti se alespoň nají. Zní to určitě bohulibě, má to ale jeden háček. Nejde o novinku, už před více než pěti lety to zkoušeli v sociálně hodně problematických obvodech Ostravy - Přívoze a Vítkovicích. Výsledek? Rychle s tím přestali. Vynalézavost některých klientů, jak pro ně bezcennou poukázku vyměnit za tolik žádanou pevnou českou korunu, mnohdy brala úředníkům dech. Poukázky prodávali za polovic, nakoupili za ně salámy a výhodně je udali příbuzným, a když se nic nepovedlo, tak zaútočili na prodavačky, aby jim za poukázky prodaly láhev rumu a levné cigarety. Poukázky nic nezmění, chce to nezbedné klienty pořádně hlídat, a kontrolovat, aby se jejich potomci netrápili hlady a špínou. To vše v Ostravě vědí už roky, z Prahy se je ale na zkušenosti nikdo nezeptal. Je to, zdá se, prostě daleko. I Pendolinem...

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.