Povodňové domky na Novojičínsku jsou většinou hotové

9. prosinec 2009

Ve třech červnovou povodní nejvíce postižených obcích Novojičínska finišuje stavba povodňových domků. V Kuníně vyrostlo osm domků a jeden bytový dům, v Jeseníku nad Odrou patnáct a devět domků velké vody pak stavbaři postavili v Životicích. V obcích přitom panovaly obavy z toho, že se domky nepodaří dokončit do Vánoc a budou muset vracet část dotací.

V Kuníně by se dokončení stavby mělo stihnout v termínu. "Pokud vše dobře dopadne a dostaneme příslušná povolení, abychom mohli spustit vodu, plyn, elektřina by už snad měla svítit, tak by se lidé v Kuníně měli stěhovat 17. prosince," potvrzuje starostka Dagmar Novosadová.

Také starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček vidí dokončení stavby povodňových domků optimisticky. "Rodinné domy jsou víceméně postavené, většina z nich je předaná, zbytek se předá v tomto týdnu. Snad nebude žádný problém, abychom to dokončili v termínech," říká starosta.

Životickému starostovi Pavlu Hasalíkovi se připravované domky líbí a věří, že budou obyvatelům dobře sloužit. "Osobně jsem byl v domcích. Jsou tam už koberce, plynové topení, sociálky. Provádějí se vnitřní kompletace zařízení bytů. Dva domy už byly předány. V průběhu příštího týdne by mělo dojít k předávce dalších," dodává Hasalík.

Povodní postižené obce stále vítají jakoukoli finanční podporu. V těchto dnech došlo ke schválení avizovaných 23 milionů korun z Evropské unie. "Dotace budou obcemi použity zejména na výstavbu komunikací a inženýrských sítí u domů velké vody," potvrdil mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Navíc se ode dneška bude rada pokoušet najít další program na financování oprav ve všech povodněmi postižených obcích Novojičínska.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu