Povodňové sesuvy půdy v kraji se zastavují

24. květen 2010

Sesuvy půdy ohrožují v Moravskoslezském kraji 35 budov a šest silničních úseků. Už se ale objevují první lepší zprávy. Pomalu ale přibývá oblastí, ve kterých se situace výrazně zlepšuje. Například v Horních Bludovicích u Havířova.

„Nevíme, jakým způsobem se pohyb svahu bude dál vyvíjet,“ byla jasná slova bludovického starosty Zdeňka Knyče, když svah ujížděl o desítky centimetrů a obci hrozila skutečná pohroma. Naštěstí řeku Lučinu nezatarasila ani hlína, ani stromy. Svah se zastavil.

Starosta je ale opatrný a bojí se dalších dnů. „Je teď velmi nepříjemná zpráva, kde se právě hovoří o tom, že by zase měly přijít nějaké přívalové deště, které by mohly následně způsobit další posun tohoto svahu,“ upozornil.

Následkům sesuvu se už postavily stavební stroje v Havířově. Po 140 stromech v kritickém místě zbyly jen pařezy a potok Stružník, do kterého se svah posunul, skončí částečně v potrubí. Aspoň dočasně.

„Nyní zajišťujeme odklonění koryta pomocí trubek zhruba o pět metrů dál od svahu a zároveň zasypáváme staré koryto. Z celkových 42 metrů máme hotovo 24 metrů,“ říká mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková.

Takové štěstí ale nepanuje zdaleka všude. Karviná a její čtyři sesuvy mají k zastavení ještě daleko a někde musí pomáhat s hloubením odtoků i vojáci.

„Dnes jsme je nasadili i jako hrubou lidskou práci na sesuv v Podlesí, protože tam nesmí těžká technika a je třeba prokopat strouhu do potoka, aby voda z toho sesuvu opravdu úplně odtekla pryč,“ dodává mluvčí magistrátu v Karviné Šárka Swiderová.

Co bude dál? To je otázka, která nejen tady stále visí ve vzduchu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu