Pozemky řady obcí blokuje plán na výstavbu průplavu

20. květen 2006
Zprávy , Zprávy

Desítky let už trvá nejistota obcí, kterých by se týkala případná stavba plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Stavba za stovky miliard korun je podle odborníků zatím sice v nedohlednu, ale potřebné pozemky jsou stále zablokované pro tyto účely.

Například v Bartošovicích na Novojičínsku by kanál procházel přímo zastavěnou částí obce takzvaným akvaduktem. Starostka Kateřina Křenková potvrdila, že v poslední době sílí tlak z okolních zemí na pokračování tohoto projektu. Většina zdejších obyvatel je podle ní přesvědčena, že do tak drahé stavby se nikdo nepustí. Připustila ale, že s pomocí evropských fondů by se to jednou mohlo podařit. Místní zastupitelé kanál jednoznačně odmítají.

Lodní doprava

"Tím, že část obce leží v CHKO, určitě by se stavba dotkla přírody, ať už flóry nebo fauny. Pokud se to objevuje ve strategických dokumentech, těžko říct, jestli ta síla zastupitelstva byla až tak velká," uvedla starostka.

Plavební kanál existuje na mapách územních plánů. Příslušné pozemky jsou zablokované a čeká se, co bude dál. Ministr dopravy Milan Šimonovský si nemyslí, že by se mělo začít stavět už za týden a zda vůbec. "Nemá smysl dělat nic jiného než držet územní rezervu, ke které jsme se zavázali v mezinárodní smlouvě. Je otázkou, jestli se v těch územních plánech ještě udrží v budoucnu," doplnil ministr.

Zastáncem stavby kanálu je sdružení Porta Moravica. "Součástí standardní přípravy je studie projektu na celé propojení. Ta není, takže se scházíme na konferencích, kde každý mluví o něčem jiném," říká Jaroslav Kubec ze sdružení. Argumenty pro jsou ekonomická výhodnost, ekologičnost. Plavební kanál by také mohl sloužit jako ochrana před povodněmi a cena samotné stavby je údajně nižší než u dálnice. Celkově odhaduje toto sdružení náklady na stavbu kolem osmi miliard eur.

Jak ale bude vypadat staveniště v CHKO Poodří, kroutí hlavou starostka Bartošovic. Nemyslí si, že by kanál přilákal turisty. "Rozvoj cestovního ruchu je určitě na dostačující úrovni a myslím, že i návštěvníkům vyhovuje více, než aby se projížděli kolem kanálu. Přirozený tok Odry je pro ně určitě mnohem zajímavější," uzavřela starostka.

autor: mrk
Spustit audio