Poznámka o ničem

19. duben 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Když teď řekneme, o čem je stručná ranní poznámka Evy Lenartové, bude to vypadat, že je o ničem. Ale tak to ani zdaleka není. Týká se problému, kterému se téměř nelze vyhnout...

0:00
/
0:00

V češtině existuje jedno expresivní slovo, které má mnoho druhotných významů. Ve slušné společnosti se většinou nepoužívá. Velmi často neznamená nic, tedy lépe řečeno - znamená nic. Nicméně do toho, co taky označuje, můžeme s nastupujícím jarem žel bohu každou chvíli šlápnout. Ano, hádáte správně. Je to - odpusťte mi ten výraz - hovno. Mezi psími lejny jsme nyní nuceni kličkovat stejně dovedně jako mezi žížalami po májovém deštíku. Každý ovšem vidí zřejmý rozdíl mezi žížalou a zvířecím exkrementem. Velikost nevábné kupky odpovídá obvykle velikosti psa. Nemyslím si ovšem, že by se o výkaly svých psích miláčků měli starat jen majitelé bernardýnů. Volám proto k zodpovědnosti stejně tak majitele ratlíků a pinčlíků jako majitele dog a německých ovčáků. Na výsledek vratného pohybu jejich útrob není opravdu nikdo zvědavý. A to mám naštěstí už odrostlé děti, které si nehrají na lejny pokrytém pískovišti či trávníků. Když dovolíte, vrátím se závěrem své krátké poznámky týkající se jara 2006 k onomu jadrnému českému výrazu. Milí spoluobčané, uklízejte si, prosím, hovínka po svých pejscích. My, co pejsky doma nemáme, a věřím, že i řada z vás, co pejsky doma naopak mají, vám budeme vděční. Děkujeme.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.