Poznej svoji cenu

6. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hokejový trenér Alois Hadamczik opět zvítězil. Rodák z Kravař nepřistoupil na návrh předsedy hokejového svazu Vratislava Kulhánka a před zasedáním výkonného výboru prohlásil, že jednoroční smlouvu na post reprezentačního kouče nebere. O tom jak se vyplatí vážit si své práce a znát svoji cenu, je dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Zkušený hokejový trenér má nepochybně díky svým výsledkům řadu příznivců, na druhé straně ovšem celkem logicky i celou řadu nepřátel. Není osobou, která by se dala zmanipulovat veřejným míněním a tlakem médií. Zřejmě také proto se mu daří nejen na trenérské lavičce, ale také coby úspěšnému podnikateli.

Fanoušci fotbalu jistě vzpomenou jeho tvrdohlavý postoj v roli majitele Baníku Ostrava. Jeden z klenotů Marka Jankulovského nehodlal prodat do Sparty a trval na svém. Dokáže své hvězdy prodat rovnou do špičkového zahraničního klubu. Baník, potažmo Hadamczik, tehdy vydělal nemálo milionů korun.

Ambiciózní trenér si v letošní sezoně, kdy dovedl česný národní tým k bronzu na olympiádě a stříbru na mistrovství světa, opět odvážně postavil hlavu. Roční smlouvu považoval za vyjádření nedůvěry a prohlásil, že ji nepodepíše. Věděl, že riskuje hodně. Kdo to kdy viděl, aby si někdo ze severu Moravy po jednom úspěšném turnaji na pražské půdě tolik vyskakoval. Jeho obchodní duch a zdravé sebevědomí však slavily úspěch. Výkonný výbor mu nabídl i přes nesouhlas předsedy svazu dvouletý kontrakt, který je pro trenéra určitě mnohem příjemnější a nabízí více času pro koncepční práci. A o tu přece při avizované generační výměně v reprezentaci jde především. Hadamzcik opět ukázal, že se nebojí, nehodlá sklánět hlavu před některými zavedenými pravidly, která nemají své opodstatnění. Postavil se proti předsedovi svazu a vyhrál. Věřme, že to není jeho poslední velké vítězství.

autor: JOD
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.