Pozor na úrazy

10. duben 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Příchod jara se projevil naplno. Zatímco beskydská Horská službě během víkendu nemusela kvůli nízké návštěvnosti lyžařských areálů zasahovat ani jednou, záchranáři v nížinách ošetřili stovku úrazů souvisejících s nástupem teplého a slunečného počasí.

0:00
/
0:00

Záchranáři měli minulý víkend, který byl co do počasí opravdu krásný, velmi napilno. Řešili celkem 560 případů, což byl oproti jiným dnům asi dvacetiprocentní nárůst. A řada případů souvisela právě se sezónními radovánkami. K úrazu přišla řada bruslařů či cyklistů, dva lidé spadli z koně. V péči lékaře ale skončil i badmintonista, basketbalista a dokonce i golfista. Ovšem velmi smutný byl pak výjezd zdravotníků k asi desetiletému cyklistovi, který skončil v nemocnici s těžkým poraněním mozku.

Teplým jarním počasím se také nechala oklamat dvojice návštěvníků nejvyšších moravskoslezských hor. Chtěli si vyšlápnout někam na Králický Sněžník, ale množství sněhu bylo nad jejich síly. Jeden z dvojice se navíc vysílil natolik, že túru nepřežil.

S příchodem teplých slunečných dnů ožíváme - tak jako celá příroda. Ale nějak přitom v tom návalu energie, očekávání a radosti zapomínáme a přeceňujeme své síly a možnosti. Takže opatrně, prosím vás, ať se ve zdraví dožijete léta. To je totiž taky moc krásné roční období...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.