Práce na Nové Karolině se mírně zpozdily kvůli spodní vodě

4. červen 2010

Prudké deště poznamenaly také práce na Nové Karolině v Ostravě. Stavaři bojují se spodní vodou. Zpoždění prozatím odhadují na deset až dvanáct dnů. Vzkazují ale, že nejde o nic dramatického.

Práce na nové městské čtvrti se teď soustředí na přípravu infrastruktury a především na stavbu nového obchodního centra, která je nejnáročnější. Jak upřesnil ředitel firmy Multi Developement Luboš Kočí, finančně je první etapa téměř zajištěná.

„Jediné, co je ještě pořád potřeba dořešit, je financování administrativního objektu, kde bez uzavření dostatečného množství budoucích pronájmů je dnes kancelářský trh prakticky nemožné financovat, takže tam probíhají docela intenzivně jednání o pronájmu. Jakmile se toto podaří zajistit, nemělo by financování být už takový problém,“ upřesnil Kočí.

Společnost už dříve oznámila, že získala u čtyř bank úvěr ve výši 2,5 miliardy korun. Stejně jako na kancelářském objektu i na tom bytovém se podílí další partner.

Na stavbě Nové Karoliny teď pracuje asi sto lidí. Investor ale předpokládá, že počet stavařů poroste. V příštím roce by mohlo jít až o tři tisíce lidí. Podle náměstka primátora Lukáše Ženatého to pomůže i se zaměstnaností.

„Na stavbě bude letos proinvestovaná zhruba jedna miliarda korun, což když přepočteme přes zhruba milion na jedno pracovní místo, tak musíme připomenout, že to je tisíc přímých pracovních míst. Celá řada míst je vně vlastní stavby, takže to v současné době může zaměstnávat až deset tisíc lidí,“ vypočítává Ženatý.

První část Nové Karoliny má být hotová na jaře 2015. Počítá se také s opravou historických objektů, kterou převezme město.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu