Prašná hrozba

14. červenec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Taky si myslíte, že do kontaktu s toxickými látkami se dostávají hlavně zaměstnanci chemiček nebo hutí? Hluboký omyl! Stačí sedět v kanceláři, případně v jiné místnosti. Prokázala to měření, která si nechali ekologové provést na čtyřech místech republiky. Mimo jiné i na Krajském úřadu v Ostravě.

0:00
/
0:00

Alkylfenoly, ftaláty nebo bromované zpomalovače hoření. Ne, to nejsou sprostá slova, ale nebezpečné chemické látky, které nás neviditelně obklopují. Když se našly na Krajském úřadu v Ostravě, tak zřejmě budou i všude jinde. Říká se sice, že co oči nevidí, to srdce nebolí, ale nejsem si jistý, jestli to tak úplně platí i v tomto případě. Jakmile jsem se dostal k výsledkům provedených analýz, docela jsem zbystřil. Zaujalo mě už jen to, že s pravděpodobností hraničící s jistotou se takové nepříjemné chemikálie dostávají do našich těl. A co v nich může způsobit? Není toho věru málo - narušení hormonálního, nervového a imunitního systému nebo snížení plodnosti, což platí zejména pro muže...

Abych předešel nepřiměřeným obavám: koncentrace těchto škodlivin v prachu nejsou zase tak vysoké, aby člověka bezprostředně ohrožovaly. Ale při dlouhodobém působení můžou dělat problémy. S trochou fantazie by se to dalo přirovnat k systému kapka ke kapce až pohár přeteče. Každý člověk samozřejmě reaguje na působení takových látek jinak. Někomu stačí málo, jiný vydrží více. Potencionální hrozba pro naše zdraví to ale je. Jak se jí bránit?

Je nutné si uvědomit, jaké jsou vlastně zdroje, ze kterých se zmíněné alkylfenoly či ftaláty uvolňují do prachu, který pak dýcháme nebo ho přijímáme spolu s potravou. Velmi zjednodušeně řečeno jsou dva původci - čisticí prostředky a výrobky z umělé hmoty. Ekologové tvrdí, a není důvod jim nevěřit, že není čisticí prostředek jako čisticí prostředek. Některý obsahuje škodliviny, které se uvolňují do okolí, jiný je naopak zcela nezávadný. Takže si v případě zájmu stačí vybrat ten správný. Ale není to zase tak jednoduché. Laik zajisté netuší, které látky pro něj nebezpečné jsou a které nikoli. Pokud ale chce, tak si tyto informace zjistí, například na internetu. Problém je u těch čisticích prostředků, které na obalu neuvádějí látkové složení. Selský rozum v takovém případě radí výrobek nejasného původu nekupovat. Druhou rizikovou kategorii tvoří věci z plastu, například podlahové krytiny nebo všudypřítomné počítače včetně jejich vnitřního vybavení. I tady platí stejné pravidlo. Solidní výrobce na požádání poskytne informace o materiálním složení.

Nevím jak vy, ale já se asi začnu o tyto věci zajímat. Neviditelný nepřítel je mnohem horší než ten viditelný. A zdraví mám jen jedno.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.